Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Статии

Четиригодишно дете почина след операция на сливиците

health.bg 2011-01-04
Четиригодишно дете почина след операция на сливиците - ИСУЛ, д-р Михаил Маджунов, доц. Бойко Коруков
Родители на четиригодишно момиченце, починало в болница „Царица Йоанна” – ИСУЛ, смятат, че детето им е жертва на лекарска небрежност.

Две седмици след операция на сливици в лечебното заведение то умира от кръвоизлив, съобщи Би Ти Ви.

Гергана е на 4 години и половина, когато преди два месеца родителите й я водят на консултация в ИСУЛ за сливиците. Детето има постоянни възпаления, диша трудно и близките искат да решат проблема с евентуална операция.

Изследванията на детето, нужни за операцията, са проблемни и личният лекар на семейството смята, че интервенцията ще бъде отложена.

„Аз си спомням, че подавайки изследванията, казах, че не би трябвало или може би няма да я оперират при тези изследвания. Но в крайна сметка преценката е тяхна, на специалистите в болницата”, разказа семейният лекар д-р Мария Трифонова.

Главен асистент д-р Михаил Маджунов от болница „Царица Йоанна” обаче казва, че операцията може да се извърши и насрочва дата - 8 декември. Гергана е оперирана и изписана в същия ден.

На следващата сутрин е прегледана от д-р Маджунов, който казва, че е добре и трябва да пие течности. След пет дни Гергана вдига 39 градуса температура и близките й я водят отново при специалиста, който я е оперирал. Лекарят казва, че детето не е пило достатъчно течности.

На другия ден детето започва да повръща кръв и е прието по спешност в болницата от друг лекар. „Д-р Йорданов изкара всичката кръв от нея и я остави в болницата, за да може на другия ден да я ревизират”, разказва бащата на детето. На другия ден д-р Маджунов я изписва, като казва, че пак няма проблем. На 23 декември детето прокървява и отново е прието по спешност в болницата.

Според бащата последният екип се е опитал да спаси детето. „Когато доц. Мелничаров съобщава на родителите, че детето е починало, казва, че д-р Маджунов не е трябвало да оперира детето болно и че това е причината за смъртта. Това му бяха думите”, добавя дядото на Гергана.

„Каква е била причината да бъде сложено на операционната маса, при наличието на анамнестични данни от близките, това ще трябва медицинската комисия да установи”, каза доц. Бойко Коруков, директор на болница „Царица Йоанна – ИСУЛ”. Той отбеляза, че д-р Маджунов е един от опитните специалисти, но има още няколко сигнала за неетично отношение към пациентите и близките им.

„Този случай е непростим. Ние ще искаме да си дадем един отговор на въпроса защо едно дете идва на крака, а го върнахме на родителите в ковчег. Всичко по веригата ще бъде изследвано”, посочи доц. Коруков.

До две седмици вътрешната проверка в лечебното заведение ще излезе със заключение по случая. Част от лекарите, замесени в операцията, и ръководството на отделението са в отпуска или в болнични. 




бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg