Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Кожни проблеми

Лечение на псориазис – природната алтернатива

health.bg 31-01-2011
Кожни проблеми : Лечение на псориазис – природната алтернатива - Д-р Петър Найденов,
Д-р Петър Найденов, холистичен лекар, разказва за своя опит с псориазиса и как се е излекувал с помощта на нетрадиционни методи. За това е допринесла и книгата на д-р Джон О. А. Пагано - „Лечение на псориазис – природната алтернатива", която ще бъде достъпна и за българските читатели.

Историята на моя опит с псориазиса започва може би още от първите години на живота ми. Според мен, вероятно това заболяване е свързано с много повече фактори, отколкото „официалната” медицина приема. Последните научни изследвания сочат, че начинът на живот и хранене, стресът, приемането на медикаменти и др. могат да отключат определени генетични предразположения и да провокират различни болести. С други думи, може да си от семейство, в което има псориазис, и да не се разболееш, а може и да си първият случай в семейството, но да имаш еднояйчен близнак, който няма псориазис.

Аз твърдя, че моят псориазис бе свързан със следните фактори:
Ваксинациите, на които съм бил подложен без да ме питат искам ли или не – според мен те объркват имунната система и предразполагат към различни болести, което на свой ред увеличава вероятността от приемане на антибиотици и други медикаменти, влошаващи здравето.

Антибиотиците, с които съм бил „лекуван” прекалено често като дете, което е довело до дисбактериоза и вероятно синдром на раздразнени и пропускливи черва – една от основните причини за псориазис.

Неправилното хранене, несъобразено с индивидуалните особености на моя организъм, и особено употребата на консервирани и пакетирани храни – т.нар. храни-боклуци (junk-food).

Липсата на знания по въпроса по времето на моите детски и младежки години заедно с някои особености на традиционното ни хранене (комбинирането на бяло брашно и захар с продукти от краве мляко в баници, сладкиши и пр., което води до развитие на кандида в червата) също вероятно е допринесло за моите кожни проблеми. Факт е, че откакто спрях да ям определени храни, боледувам много по-малко, а състоянието на кожата ми определено зависи както от диетата ми, така и от приемането на суперхрани, суплементи (добавки), пробиотици, ензими, билки и пр.

Особеностите на моя характер, които предразполагат към определени емоционални проблеми като отбягване на конфликти и потискане на гнева. Може би като детски лекар неправилно съм си изградил представата, че да се ядосвам и да проявявам агресия е нещо лошо, и че трябва винаги да бъда „добър с всички”, и то за своя сметка. Трябваха ми десетки години и много „учители”, за да започна да се измъквам от този погрешен стереотип. Според мен, в това отношение много помагат цветята на д-р Бах и хомеопатията.

Времето и обстановката, в които е преминала първата част от живота ми – все пак, през тоталитарния режим имаше повече предпоставки за потискане на гнева. Добавете към това безпаричието, индивидуалното предразположение и ситуацията в семейството, и ето че капка по капка чашата прелива…

Колкото и да звучи странно, мисля, че трябваше да се разболея от псориазис, за да изуча болестта и да мога да помагам на другите хора да се излекуват от нея. Моите лични проблеми и безпомощността на „официалната” медицина, както и перспективите да приемам кортизонови препарати с всичките им отрицателни последствия за здравето ме накараха да се съсредоточа върху този проблем и да потърся начини да се справя с него. И тъй като съм лекар, естествено бе това, което помогна на мен, да прилагам с успех и върху моите пациенти.

Според мен това е част от плана на душата ми през този мой живот.
Вероятно има и други неосъзнати все още от мен фактори. Според мен, псориазисът, както и всяка друга болест, е един добър учител и служи за обратна връзка – да ни подскаже кога не се храним правилно, кога не живеем добре, кога не сме в хармония и мир със себе си и света. Това вероятно ни помага да се размърдаме и да подобрим живота си…

През 1992 г. участвах в една конференция по интегративна медицина в САЩ, където си купих книга “Лечение на псориазис” по Едгар Кейси. Това бе първата ценна информация, която ми отвори очите и ми помогна да започна да разбирам същността на заболяването. Започнах да експериментирам със себе си, да променям диетата си, да постя, да пия прясно изцедени сокове и да прилагам някои други съвети от книгата.

Малко по-късно започнах да изучавам и практикувам природолечение и се запознах с книгите на различни холистични лекари като д-р Гейбриъл Казънс, д-р Бернард Йенсен, Хенри Линдлар и други. Концепцията за съзнателното хранене, за суровите биогенни и биотонични храни, за важността на състоянието на червата и черния дроб и начините за тяхното чистене и детоксикация бе нещо ново за мен и имаше голям смисъл.

Огромно значение за моето оформяне като лекар и за излекуването ми изигра срещата ми с хомеопатията и цветята на д-р Бах. Благодарен съм на Питър Чапел и особено на проф. Джордж Витулкас за това, че ми помогнаха да разбера връзката между тяло, емоции, ум и душа, и че ми показаха начини за балансиране и хармонизиране на всички тези нива на съществуване с помощта на хомеопатични лекарства. От хомеопатията научих за нивата на здраве, за вредата от ваксинациите и потискането на симптоми с алопатични медикаменти, за миазмите като предпоставка за болести, както и много други полезни неща. Книгите на д-р Бах говореха за същите принципи, а неговите есенции от цветя са нещо, което препоръчвам не само на болните от псориазис, но и на всеки човек.

Все пак, въпреки безспорните ползи и голямата ефективност на оформящата се методика за цялостно лечение на псориазиса, нещо липсваше. Открих липсващото звено, когато за голям мой късмет животът ме срещна със суперхраните и суплементите на АкваСорс. Те са едно от най-хубавите неща в живота ми. Изключително съм благодарен и признателен на хората, които създадоха АкваСорс и развиват дейността на нашата европейска мрежа за здраве и успех. Благодарение на тези продукти пред очите ми все повече хора възвръщат здравето си и се преобразяват към по-добро.

Идеята за детоксикация, суплементация, регенерация, клетъчно хранене и подкрепа на имунната система с помощта на природните продукти на АкваСорс определено дойде навреме в живота ми и е един от най-важните холистични методи за подобряване на здравето, които познавам. На всички хора, които страдат от псориазис, препоръчвам да се запознаят с тези продукти и да ги ползват ежедневно – така определено ще подпомогнат процеса на излекуване или навлизане в трайна ремисия на болестта си.

Впрочем, това важи не само за псориазиса, а и за редица други хронични проблеми със здравето както при възрастни, така и при деца. Тук е мястото да се обърна към моите колеги – лекари и хомеопати. Хипократ казва „Преди всичко не вреди” – но дали спазваме това златно правило, когато лекуваме пациентите си? Ханеман пише в параграф 77 на своя „Органон на лечебното изкуство” следното: „Неправилно се наричат хронични болести тези състояния, които се дължат на излагане на влияния, които би трябвало да бъдат избягвани, като прекаляване с вредни напитки и храни, пристрастеност към увреждащи здравето вещества, продължително въздържание от неща, необходими за поддържането на живота, пребиваване в нездрави местности, специално блатисти райони, живеене в мазета или други неподходящи за обитаване места, лишаване от свеж въздух и физически упражнения или пренапрягане на ума и тялото, постоянни тревоги и т.н. Ако няма хроничен миазъм, щом се подобри начинът на живот, тези състояния на не-здраве, които хората сами си навличат, изчезват”. Но колко са хомеопатите, които разбират от хранене, суплементация и детоксикация?

Опитах се накратко да разкажа за това, което допринесе за подобряването на здравето ми. Разбира се, не може да се синтезират десетилетията опит в един кратък материал. Все още се налага да работя лично с повечето пациенти, но мечтата ми е да предам своя опит на много хора и той да започне да се прилага масово. Мога да кажа, че сега нямам псориазис и не се налага да вземам никакви химични лекарства. Помогнал съм и на други хора да се изчистят от псориазиса или значително да намалят проявите му.

Системата, която предлагам, се състои от следното:
1. Чистене на храносмилателната система и черния дроб
2. Регенерация на власинките и лигавицата на червата
3. Наместване на гръбнака
4. Суплементация с определени суперхрани и добавки
5. Лечение с класическа хомеопатия и цветята на д-р Бах
6. Съвети за живот и хранене
7. Медицинска астрология

Най-напред трябва да се изчисти и регенерира храносмилателната система. Това става като се вземат следните продукти на АкваСорс (можете да си ги набавите от техните дистрибутори по места или на сайта www.psoriasis-bg.com):

Първи месец: Лесно начало - по схема; Комплекс мастни киселини - 3 по 20 капки; КолАктив-3 - 2 по 2 капсули на гладно

Втори месец: КолАктив-3 - 2 по 2 капс. на гладно; АлоеФреш - по схема; Комплекс мастни киселини - 2 по 20 капки; ЛивърКленз - 2 по 1 капс.; Плодова енергия – 3 по 1 капс.

Трети месец: Лайтън-ъп - замества обедното хранене; Коензим Q10 с хром - 1-2 капс./ден; Зелена Енергия - 3 по 2 капс.; КолАктив-3 - 2 по 2 капс.

Независимо от другите индивидуални мерки, които вземате, тази схема е стандартна, защото всеки един от изброените продукти действа благотворно по един или друг начин върху храносмилателната система, черния дроб и кожата.

Може да се очаква очистителна реакция - лош вкус в устата, обрив по кожата, по-тъмна урина с неприятна миризма, повече газове с неприятна миризма. Но това не е задължително. Това, което е задължително, е да се пие много вода - по 30 мл/кг., или над 2 литра на ден, и да се спазва подходяща диета, която ще опиша отделно.

Основните моменти при диетата са:
- да не се ядат големи количества лектини - има ги в бананите, чушките, краставиците, доматите, житните растения. Повече за лектините четете в книгата “Съзнателно хранене” на д-р Гейбриъл Казънс, която можете да купите от www.psoriasis-bg.com

- да се ядат достатъчно (над 70-80%) свежи сурови зеленчуци и плодове, богати на ензими и целулоза

- готвената храна да не е стара, пържена, приготвена в микровълнова печка, с консерванти, оцветители, подобрители и т.н. Допуска се прясно сготвена храна от органични продукти, включително месо, яйца и птици, но за предпочитане е вегетарианската храна или ако се яде месо, то да е от студеноводни риби, което е богато на есенциални мастни киселини.

- разделно хранене - храните да се приемат в подходящи комбинации, да не се смесват в едно хранене плодове и зеленчуци, протеини и въглехидрати и пр. (вижте съответните книги).

- разтоварващи дни – един ден седмично да се кара само на плодове (около 2 кг), много вода, свежо изцедени сокове от плодове и зеленчуци и билкови чайове с мед. През разтоварващите дни е добре да се направи клизма. Продуктите на АкваСорс не се прекъсват!

- бавно хранене с много дъвчене (поне 40 пъти на хапка) в спокойна положителна атмосфера, без отвличане, работене, четене, гледане на телевизия и пр.
- недохранване, т.е. има един момент малко преди да се почувствате сити, когато трябва да прекратите храненето. След хранене не бива да допускате да се чувствате натежали, подути и сънливи. По-добре да станете от масата леко гладни. Започвайте храненето с голяма салата, която ще ви запълни стомаха.

- приемайте храносмилателни ензими с всяка по-голяма порция готвена храна.

- не се хранете преди изгрев и след залез слънце.

Забранени храни: захар и бяло брашно (водят до гъбички в червата и оттам повишена пропускливост за токсинни); алкохол (уврежда черния дроб); картофови (съдържат лектини, които са вредни при псориазис) - картофи, домати (особено кетчуп, лютеница, т.е. прерабтени концентрати), патладжани, чушки. Може да се ядат в умерено количество, но ако забележите, че не ви действат добре, спрете ги.

За да определите какви есенции на д-р Бах да ползвате, може да посетите сайта www.prirodnozdrave.com или да потърсите в Интернет други подобни сайтове. Що се отнася до хомеопатичното лечение, препоръчвам то да започне поне един месец след като вече сте вземали продуктите на АкваСорс. Разбира се, то се провежда от квалифициран класически хомеопат. Може би е възможно да се излекувате и само с хомеопатия, но състоянието на червата зависи изключително от това, какво приемаме през устата. Ето защо аз лично не вярвам в трайността на каквото и да било лечение, което не се съобразява с този прост факт.

Някои хора се повлияват и за 2-3 месеца, но по-вероятно е да се наложи да се следват указанията поне 6 месеца. Освен това е възможно да не се повлияете достатъчно от лечението, ако си имате дразнител, който постоянно да ви трови нервите - например съпруг/а, свекърва, гаден шеф или комшия и пр. Псориазисът е един от начините да се изхвърля потиснат гняв.

Обяви от типа “Лекувам псориазис с витамини и мазила” са (меко казано) знак за това, че авторът им не е наясно с нещата. Трябва да се подходи холистично и тогава наистина има резултат. Например, има едни рибки, които ядат плаките и помагат, ама това не е достатъчно, защото те действат отвън, а проблемът е вътрешен.

Псориазисът не е кожна болест, както си мислят някои. Той е по-скоро конституционално предразположение на ниво психика, нервна система, храносмилане, черен дроб, кръв, имунитет, стави и кожа. Има отношение и към миазмите псора, гонорея, сифилис, а може би и други. Всеки случай е уникален.

Още по-безсмислено и вредно е да се “лекува” псориазис с кортизон, ПУВА и метотрексат. Те просто могат да потиснат кожните прояви и имунитета и ВИНАГИ водят до усложнения. Ако случайно някой се е излекувал, вероятно това се дължи на нещо друго - например, някой гадняр се е махнал от живота му, или случайно е налучкал нещо друго.

Надявам се с издаването на книгата на д-р Пагано у нас и с появата на сайта www.psoriasis-bg.com да помогнем на хората с псориазис. Ангажирам се лично да продължавам да предоставям на този сайт качествена холистична информация, свързана с това заболяване. Вярвам, че придържането към определен начин на живот може да доведе до трайна ремисия и излекуване на псориазиса.

Въпросът е всеки болен да открие за себе си с помощта на лекаря си кое е онова, което действа при него, а лекарите, които се занимават с псориазис, да бъдат всестранно и холистично подготвени.

И накрая, ако и вие имате псориазис – не се предавайте! Търсете разковничето, прочетете книгата, посещавайте сайта, абонирайте се за бюлетина, регистрирайте се на форума, обменяйте информация, консултирайте се с истински специалисти... Можете да водите нормален живот и да се освободите от болестта – също като мен. Нещо повече – можете да помогнете и на други хора. Както се казва: „Излекувай себе си и хиляди около теб ще се излекуват”.

*Страница на книгата в социалната мрежа Facebook.


бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg