Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Стрес и умора

Изкуството на спокойствието

health.bg 18-02-2011
Стрес и умора  : Изкуството на спокойствието - стрес, тревога, напрежение, хормони, релаксиране
Работата, грижите за децата и хилядите други задължения водят до натрупване на стрес, който често се пренебрегва. Но организмът го забелязва много добре.

Цялото това напрежение отключва верижна реакция от здравословни проблеми, твърди д-р Хенри Емънс, автор на книгата „Химията на спокойствието”.

В моменти, когато животът ви е объркан, е важно да си изградите навици за релаксация. Научете се да постигате спокойствие като обърнете повече внимание на себе си.

За да се справите със стреса, най-добре е преди всичко да не допускате той да се натрупва. Понякога сигналите на организма за появата на стрес са много незабележими и затова е трудно да се разбере, че се движите към тази опасна зона. Хората често не осъзнават, че стресът влияе на качеството на съня, казва д-р Емънс.

Например, въпреки че спят по 8 часа, техният сън не е качествен и те се чувстват изразходвани.

За да държите нивото на стреса под контрол, всеки ден отделяйте по няколко минути, за да помислите върху някои необичайни промени в навиците ви или физическото ви здраве, причинени от някаква тревога.

Насочете мислите си в различна посока

Когато хората са напрегнати, са склонни, съвсем непродуктивно, непрекъснато да прехвърлят в ума си неудачите.

Вместо това д-р Емънс препоръчва да прехвърлите мислите си върху тялото си. Седнете на някое уединено място, концентрирайте се върху седалката под вас и започнете да дишате бавно и дълбоко от диафрагмата. Вдишвайте през носа, докато броите до 4, задръжте до 2 и издишвайте през устата, докато броите до 7. Когато издишването е по-дълго от вдишването, се диша по-дълбоко, от което нервната система се успокоява. Дишането може да се упражнява и при липса на стрес.

Често стресът се използва като извинение за пропускане на физическите упражнения. А те всъщност балансират стресовите  хормони, посочва д-р Емънс.

Прекъсвайте от време на време работа и се изкачвайте и слизайте по няколко стъпала на стълбището. Или се запишете в някакъв спортен курс. След физически упражнения си пускайте диск с приятна музика. Изследванията показват, че мозъчните вълни влизат в синхрон с бавния ритъм и това води до медитиращо състояние.



бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg