Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Ендокринология

Влияе ли щитовидната жлеза на теглото?

health.bg 28-02-2011
Ендокринология : Влияе ли щитовидната жлеза на теглото? - диета, калории, килограми, тегло, хормони,
Ако живеете здравословно – храните се правилно, приемате добавки, пиете достатъчно вода и спортувате, но килограмите ви не помръдват, е възможно да имате проблем с щитовидната жлеза.

Ако косата ви напоследък е загубила блясъка си, станала е суха и чуплива. Или е започнала да побелява преждевременно. Или веждите ви оредяват. Кожата ви е станала суха, груба или няма здравословен вид. Ноктите ви са меки и чупливи и растат бавно. Нямате настроение, депресирани сте и ви мързи. Може би поддържате средна телесна температура под 36.5 в продължение на 3 или повече дни?

Обърнете се към ендокринолог и проверете стойностите на  тироидните си хормони, след което изпълнете предписанието на лекаря.
 
Лабораторните изследвания, които ще покажат най-добре състоянието на щитовидната ви жлеза са:

TSH. Идеалната стойност на този хормон е между 1 и 1.5 mIU/L.

Свободен T4 and Свободен T3. Нормалните стойности на T4 са между 0.9 и 1.8 ng/dl (нанограма на децилитър). T3 трябва да е между 240 и 450 pg/dl (пикограма на децилитър).

Tироидни антитела. Този тест показва дали организмът ви атакува щитовидната ви жлеза, или реагира прекалено чувствително на собствените си тъкани, т. е. автоимунна реакция. Обикновено лекарите пренебрегват този тест.
 
TRH (Thyroid Releasing Hormone) се изследва при по-сложни случаи.

Тогава се налага преглед на скенер, проба със спринцовка от щитовидната жлеза и преглед с ултразвук.
 
Междувременно може сами да си помогнете с някои действия, които допринасят за нормалната тироидна функция.

За тази функция от голямо значение е приемането на следвашите 4 хранителни вещества:

Йод
Той е може би най-важният елемент за житовидната жлеза и е съдбоносен за здравето на жлезата. Може да се достави от йодирана сол, но тя не е достатъчна. Необходимо е допълнително да се консумира мляко, скариди и риба, особено моруна и риба тон.

Селен
Този рядък минерал поддържа нормалните стойности на важните хормони T3 и T4. Най-добрите източници на селен са рибата, червеното месо и бразилските орехи.

Мед и цинк
Доказано е, че те са от основно значение за нормалната функция на щитовидната жлеза. Сред богатите източници на тези вещества са стридите, говеждия джолан и раците.

L-Tyrosine
Тази важна аминокиселина е крайъгълният камък на всички тироидни хормони. Тя осигурява на организма необходимия суров материал за поддържане на нормални стойности на хормоните.

И накрая, но СЪВСЕМ НЕ на последно място, продължавайте с ФИЗИЧЕСКИТЕ УПРАЖНЕНИЯ. Те са едно от най-полезните неща, което може да направите при понижена функция на щитовидната жлеза!


бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg