Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Сънят

Изненадващи причини за проблемите със съня

health.bg 02-03-2011
Сънят : Изненадващи причини за проблемите със съня  - кошмари, говорене, сън, ходене, събуждане, хормони, мелатонин
Проблемите със съня причиняват не само умора и раздразнение, но и здравословни проблеми.

Резултатите от ново изследване, публикувано в European Heart Journal, показват, че те увеличават риска от сърдечни болести и инсулт.
 
Какви са причините за кошмарите, скърцането със зъби на сън, неспокойното спане и ранното събуждане? Съществуват 89 вида нарушения на съня.

Специалисти по съня обясняват едни от най-често срещаните проблеми и предлагат решения за тях.

Въртене в леглото
Вероятна причина: Може би ви е много горещо.
Тялото следва строг естествен температурен ритъм. През деня негоната температура се повишава, а през нощта намалява, обяснява д-р Нийл Стенли, експерт по съня. В около 3 часа през нощта температурата на тялото е най-ниска и всеки фактор, който затруднява охлаждането, разстройва съня. Такъв фактор е парното отопление. Също заради повишаването на температурата на тялото по време на менопауза или на цикъл жените спят по-неспокойно.

Какво може да се направи:
Според д-р Стенли температурата под завивките трябва да е 29 градуса. Температурата в спалнята трябва да е 16 градуса, защото хората непрекъснато изразходват калории, от което се генерира топлина и след известно време леглото ще се затопли достатъчно. В студено време организмът изразходва повече енергия и затова хората си слагат електрически възглавници и бутилки с топла вода, но леглото не трябва да се претопля. Старайте се да спите на 16 градуса, за да може главата ви да излъчва топлината. Охладете стаята като изключите парното или отворите прозореца.

Събуждате се уморени

Вероятна причина: Нарушени навици или преспиване.
Тялото обича правилата – да се събужда по едно и също време всеки ден. То се подготвя за събуждането един час преди това, казва д-р Стенли. Но подготовката може да се осъществи само, ако организмът ви е наясно по кое време ще станете. Ако всеки ден ставате в 7 часа, в 6 часа тялото задвижва механизма си за ставане.

Биологичният часовник осигурява производството на хормони, които са свързани с пробуждането. Например, един анти-диуретичен хормон се повишава през нощта и контролира отделянето на урина, за да не се налага да се посещава тоалетната.

Сутринта стомашните сокове предизвикват апетита и ако навиците ви са нарушени, например защото през уикенда се излежавате до късно, се налага тялото да се справя с нарушената рутина. Същото се получава и в понеделниците, когато трябва да ставате рано, а през почивните дни сте спали повече.

Какво може да се направи:
Решението е да се придържате към установените навици, за да не се чувствате като пияни след преспиването през почивните дни.

Ходене и говорене по време на сън
Вероятна причина: Алкохол, лекарства, генетично предразположение или затормозено мислене могат да причинят тази нощна активност, известна като парасомния.
 
Според д-р Стенли, ходенето и говоренето на сън може да се случи на всеки. Той обяснява, че в такива случаи съзнателната част от мозъка е заспала дълбоко, а други области, като например центърът на движението и навигацията, да са все още в будно състояние. Проблемът може да е наследствен, но може да се провокира и от частично нарушение на съня - част от мозъка е буден.

Друга причина може да е алкохолът, който прави съня по-повърхностен. Парасомнията се среща често при децата, защото тяхната нервна система все още се развива. Тя може да се предизвика и от някои лекарства, като антидепресанти или от взаимодействието на някои медикаменти.

Какво може да се направи:
Някои видове парасомния, като говоренето на сън, са безобидни. Други, като правене на секс по време на сън /главно при млади мъже/, може да са по-проблемни. Ходенето на сън може да бъде особено опасно. Препоръчително е да се премахнат причините, които нарушават съня, като например алкохола, да се провери за страничните ефекти на приеманите лекарства и дали проблемът е наследствен.



бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg