Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Бременност и раждане

Дула – първа помощница на новия живот

Кристина Пешина 28-04-2011
Бременност и раждане   : Дула – първа помощница на новия живот - здраве, бременност, раждане, бебе,
Раждането с помощта на дула се практикува още от древността. Самата дума, идва от гръцки и в превод означава помощница.

Естествената необходимост на жената от подкрепа в този важен за нея момент, както и по-лекото протичане на самото раждане, правят професията все по-търсена в повечето европейски страни.

У нас тя е нещо още съвсем ново и на нея се гледа както с доза любопитство, така и с леко недоверие. Възникват множество въпроси за това каква точно е функцията на дулата по време на раждането и каква е ползата от нейните услуги.

Олга Дукат е първата и засега единствена сертифицирана дула у нас. Как се е ориентирала към тази рядка за нашето съвремие професия?  „Тъй като не се виждам като медицинско лице, но пък се интересувам от самото раждане, ми се стори, че това ще ми пасне. Така реших да се обуча без въобще да знам дали ще го практикувам или не.” – разказва Олга Дукат.

Обучението е доста сериозно, за да получиш сертификат трябва да  присъстваш задължително на две раждания. Теоретично всеки би могъл да стане дула, но на практика се оказва, че има фактори, с които трябва да си наясно и да се съобразиш преди да решиш да практикуваш професията.

Работата е под напрежение и доста непредсказуема. Трябва да си готов по всяко време. В напрегнатия момент на раждането трябва да станеш извор на спокойствие. Това именно е ролята на дулата. Тя дава емоционална подкрепа на жената. Успокоява я и я окуражава. Тя не е медицинско лице и не замества нито акушерката, нито доктора. Нейната работа не се припокрива с тяхната.



бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg