Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Сенна хрема

Сенната хрема се кръстосва и с хранителна алергия

Галина Спасова 28-04-2011
Сенна  хрема : Сенната хрема се кръстосва и с хранителна алергия - сенна хрема, алергия, полени
Д-р Мария Стаевска е лекар в Клиниката по алергология на Александровска болница.

Д-р Стаевска, резките промени на времето както тази пролет влияят ли на интензивността на поленовите алергии?
Застудяването и дъждът може да имат благоприятно въздействие, защото отмиват алергените. Така че - за страдащите от такива алергии няма нищо по-хубаво от лошото време. Ако се забави пролетта, може да се забави цъфтежът на дървета и треви. Но, общо взето, в момента имаме доста изострени случаи на сенна хрема и поленова астма.

Доскоро за поленова алергия се говореше предимно при децата, но явно това се променя...
Да, пикът обикновено е в юношеската възраст, при младите също и към 40-ата година започва да затихва. Наистина напоследък има първи прояви при пациенти на 50-60 години. Дори още няма проучвания, но се забелязва в практиката. Моето обяснение е добрата кондиция на по-възрастните. Увеличи се продължителността, но и качеството на живота. Алергиите са изкривен имунен отговор. С възрастта имунният отговор затихва, затова затихват и алергиите. Вероятно сега имунната система остава по-дълго биологично млада. Другият фактор е миграцията към градовете. Датско проучване сочи, че пациентите, които са родени в Копенхаген, проявяват по-рядко алергия в късна възраст, отколкото идващите от селата. Обяснението? На село има много повече алергени, голяма концентрация на полени, което има ефект на имунотерапия. С откъсването от животните, почвата и т.н. фактори с протективен ефект и намаляването на количеството алергени се загубва толерансът, поносимостта.

При сенната хрема има ли значение храненето?
При нея храненето може да има значение само при т.нар. орален алергичен синдром. Има кръстосана реактивност между алергени, като брезовия полен, с някои плодове. Т.е. който има алергия към брези, не може да понася ябълки, череши, круши, праскови, моркови, целина, ядки – най-често лешници, защото леската и брезата са роднини. И при консумация на тези продукти се явява дразнене, сърбеж в гърлото и езика. Обикновено, като се преглътне, стомашният сок разрушава алергените и по-нататък няма оплаквания. Ядките са по-стабилни алергени от плодовете и понякога може да има и доста неприятни последици – например имахме случай на алергичен шок след консумация на уиски с фъстъци. Алкохолът разширява съдовете и увеличава резорбцията.

Има ли риск, ако алергията не се лекува?
Ще се усложни. Постепенно започват да се добавят и други алергени. И това се разширява. Имаме пациенти със сенна хрема, които имат оплаквания още от февруари и чак до септември. Това са хора, които не са обърнали внимание на сенната хрема, тя се развива и има 40% риск да се развие до астма. При алергия към домашен прах този процент е дори още по-висок.

Има ли трайно излекуване?
Да, това е имунотерапията. Даваме алергена, към който човек е чувствителен, в постепенно увеличаваща се доза – във вид на капки под езика. Имунната система разбира, че това не е опасно, и се стимулира т.нар. толеранс. Прилага се поне три години – при полените се прави предсезонно (4-6 месеца), когато е целогодишен алергенът – като домашния прах, – се прилага целогодишно. Ефект има още през първата година и трае поне 6-7 години.
Какъв е подходът, ако човек по различни причини не иска да пие хапчета против сенна хрема?
Ако пациентът не иска да взима таблетки, „Алергодил” спрей е сред алтернативите. Хубаво е да се промива носът с физиологичен разтвор, за да се измият полените, и след това да се сложи „Алергодил” или при по-тежки случаи – кортикостероид.

Сенната хрема и бременността?
Някои се чувстват по-добре, други по-зле. Хубаво е алергията да се излекува преди бременността. Сенната хрема, която в момента е актуална заради сезона, има симптоматично лечение – например по две впръсквания „Алергодил”, но може да се дава и в по-голяма доза, защото е изключително безобиден антихистаминов препарат, който потиска неприятните симптоми.



бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg