Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Антиейджинг - Околната среда

Децата и възрастните са най-чувствителни при жега

Калина Стоянова 24-06-2011
Околната среда : Децата и възрастните са най-чувствителни при жега - здраве, жега, горещина, топлинен удар, сърце, топлина, температура
Плевен от дълги години е град, в който се усещат силно горещините, и сме една от критичните точки, в която освен температурата се повишава и влажността на въздуха, коментира д-р Стефановски.

Засега в Спешно отделение на УМБАЛ –Плевен, не са настанявани прегрели пациенти, каза още началникът му д- р Петко Стефановки.  

Спешното отделение е в готовност да приема пациенти, които са получили здравословен проблем заради горещините. Както всяка година до спешните екипи е спуснат алгоритъм за действия при топлинен удар и прегряване, поясни д-р Стефановски.

Той коментира, че най-важното, което трябва да знаят хората, е, че не трябва да излизат навън в най-горещите часове на деня - от 10 до 17 ч. Това важи с пълна сила за малките деца и възрастните над 65 години. Децата, както и възрастните са най-чувствителни при жега. Трябва да се поемат повече течности, но не да се набляга на кола или кафе.

Ако все пак ви се наложи да излезете в горещите часове на деня, трябва да сте облечени в широки дрехи в светли цветове, съветва лекарят. Първите симптоми на прегряването са зачервяване и обилно потене, а в по-тежките случаи, когато се касае за слънчев удар, симптомите са повръщане, главоболие, може да се стигне и до колапс, обясни д-р Стефановски.

Когато са налице първите симптоми, е добре пострадалият или близките му да потърсят сянка, да се разкопчае дрехата и да се постави влажна кърпа върху челото. Препоръчително при такава ситуация е водата да бъде със стайна температура или с такава, близка до телесната. Ако тези домашни методи не помогнат, веднага трябва да бъде потърсена лекарска помощ.  

Не пийте никакъв алкохол (дори бира) в жегата, съветва още д-р Стефановски. Препоръчва се киселото мляко, подправено със сол, която по принцип задържа водата в организма. И още нещо важно – климатиците не трябва да се настройват на много ниски температури. Добре е разликата между температурата вкъщи и тази навън да е не повече от 10 градуса, обясни шефът на Спешно отделение.



бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg