Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Инфекции

Помощ! Кърлеж...

health.bg 08-07-2011
Инфекции : Помощ! Кърлеж... - здраве, кърлеж, инфекция, лято, трева
Очаквано или не, през тази година кърлежите се настаниха дори в централните части на големите градове.

Обикновено сме свикнали да внимаваме за тях при излет сред природата, но се оказва, че кръвопийците нападат дори по асфалтираните улици.

При самото впиване на кърлеж не се усеща нищо, поради което често паразитът остава дълго време в тялото, без да бъде забелязан. А това увеличава риска от заразяване с някоя от пренасяните от него болести. Затова при всяко къпане оглеждайте тялото си за внезапно възникнали тъмни релефни „бенки”.

Тъй като окосмената част на главата е любима на кърлежите, там можете да ги откриете чрез леко прокарване на пръсти през скалпа. Специалистите съветват за изваждането на кърлеж да се потърси лекарска помощ, тъй като при неправилно третиране част от хобота му може да остане в кожата и да предизвика инфектиране. От друга страна, за да се ограничи рискът от заразяване, кърлежът трябва да бъде отстранен възможно най-бързо.

Ако се налага да вадите кърлежа сами, имайте предвид следните правила:

• Паразитът не трябва да се пипа с голи ръце и да се притиска силно. По принцип кърлежите предават заразите си при самото ухапване, но е възможно да се инфектирате и от размачкано с ръка насекомо, ако имате нарушена цялост на кожата на ръцете или замърсите очите си.

• Старата практика кърлежът да се намазва с олио, подръчен крем или лепило днес е отхвърлена, защото тези средства могат да го предизвикат да повърне, при което рискът от заразяване рязко се увеличава.

• За отстраняване на паразита се използват ръкавици, парче плат или пинсета. Можете да помолите и човек с по-дълги нокти, но задължително през защитата на ръкавица или поне найлон. Захванете насекомото максимално близо до главичката му и внимателно го издърпайте нагоре.    

• Не се поддавайте на многобройните легенди за вадене на кърлежи. Не го въртете обратно на часовниковата стрелка. Кърлежът по-лесно се вади без въртене, защото “челюстите” му изобщо не приличат на винт. Освен това при въртенето можете да изстискате от кърлежа заразените му телесни течности в тялото си.



бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg