Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Статии

Компютърна програма ще помага на аутисти

Елена Георгиева 2012-01-03
Компютърна програма ще помага на аутисти -
Софтуер ще помага на деца аутисти по-лесно да разбират сложните думи в различните текстове.

Той ще бъде разработен по проект, финансиран от Европейския съюз и ще се реализира в 4 държави - Испания, Англия, Белгия и България.

Това съобщи Ани Шилева от  пловдивското сдружение "Паралелен свят". По думите й майките на деца с подобни проблеми и членове на  организацията  отдавна  търсят как да улеснят четенето  при децата с аутизъм.

Новият софтуер ще подпомогне именно това - децата аутисти да разберат сложните за тях думи, коментира Ани Шилева.

"Това е една сложна технология, в която ще бъдат включени минимум 400 000 думи. Този софтуер ще разпознава думата, която е проблематична за децата, която е сложна и неразбираема, и ще я конвентира, ще я заменя така, че детето да може да схване смисъла. Софтуерът ще бъде в помощ и на учителите.

Според преподавателя Милена Вичковска  децата с аутизъм  трудно разбират думи, които съдържат в себе си двусмислие - различни литературни фигури като метафора, анафора, сарказъм. Много е трудно особено ако текстът е художествен - това са неща, които пречат да вникнат в съдържанието било на художествен или научен текст. Тя е категорична, че с новия софтуер децата ще бъдат подпомагани и по-лесно ще се справят с различните текстове и смисълът им.

Проектът ще обхване 100 деца с аутизъм от цялата страна на възраст от 12 до 18 години.




бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg