Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Хранене и диети

Суперхрани за супержени

health.bg 06-12-2012
Хранене и  диети  : Суперхрани за супержени - здраве, храна, антиоксиданти, калории,
Специалистите по хранене са избрали най-полезните храни за женския организъм заради тяхната способност да укрепват костите, да зареждат с енергия, да горят мазнини и да предпазват от болести.

Сьомга
Заради изобилието на омега-3 мастни киселини в сьомгата, тя трябва задължително да бъде включена в диетата. Всички специалисти са единодушни, че дивата сьомга съдържа 2 вида омега-3 киселини, които са важни за правилната дейност на сърцето и за нормално протичане на бременността. Тези киселини също повишават настроението, борят депресията и предпазват от алцхаймер и рак. Сьомгата съдържа протеини и витамин D (важен елемент, който недостига на много жени).

Препоръчителна доза: Две порции седмично. Консервираната сьомга е също толкова полезна.

Боровинки
Боровинките са най-полезните от всички горски плодове. Те са естествено средство против стареенето, предпазват от отслабване на паметта, подобряват двигателните умения и понижават кръвното налягане. Друго ценно качество на дивите боровинки е, че в тях има възможното най-високо съдържание на антиоксиданти, което помага в борбата срещу бръчките. Те съдържат антоцианини – една от най-мощните форми на антиоксидантите. И още едно предимство на боровинките: В една чаша от този плод има само 80 калории.

Препоръчителна доза: от половин до 1 чаша дневно. В магазините се продават и замразени горски плодове.

Овес
Известно е, че овесените ядки помагат за понижаването на холестерола.  Тъй като съдържат разтворими и неразтворими фибри, те създават чувство за ситост, което допринася за контролиране на теглото и за редовен стомах. Включете овесените ядки и други пълнозърнести храни към диетата си. Специалистите препоръчват приемането на 25- 30 грама диетични фибри дневно, а в една порция овесени ядки има 6 пъти повече.
Броколи

Изследванията показват, че химикалите в кръстоцветните зеленчуци и най-вече в броколите предпазват от рак на гърдата като унищожават излишния естроген. Този зеленчук е засищащ, богат на витамините С и А, фибри, фолиева киселина, калций, желязо и калий.

Препоръчителна доза: два или повече пъти седмично по половин чаша задушени броколи.

Орехи
Орехите съдържат протеини, фибри, витамини, минерали и омега-3 киселини. Приемането на само една шепа орехи на ден помага за понижаване на холестерола, за засилване на мозъчната дейност, за здрав сън, намаляване на стреса, предпазва от сърдечни и ракови заболявания.

Препоръчителна доза: Около 6 ореха дневно.

Aвокадо
Вярно е, че авокадото е богато на мазнини, но в този случай те не са беда. Здравословните мононенаситени мазнини в авокадото дори помагат за стопяването на коремните тлъстини, които са рисков фактор за сърдечни заболявания и проблеми с плодовитостта. Авокадото също е богато на калий, магнезий, фолиати, протеини и витамините B6, E и K. Като се прибавят и фибрите и растителните стероли, които понижават холестерола, може да се твърди, че авокадото е силно хранителен плод.

Препоръчителна доза: от една четвърт до половин авокадо дневно.

Червен боб
Всички сортове фасул са много хранителни, но червеният има няколко предимства. Той е особено богат на антиоксиданти, протеини, фолиати, минерали и фибри, включително устойчиво нишесте. Според специалистите, това нишесте е много полезно, защото засилва способността на организма да изгаря мазнините, засища, контролира кръвната захар и дори намалява риска от ракови заболявания. Ако нямате време да готвите, използвайте готовите консерви.

Препоръчителна доза: 3 чаши седмично.

Кисело мляко
То е богато на калций и полезно за костите. Една порция кисело мляко доставя почти една четвърт от дневната нужда от калций на женския организъм. А в обезмасленото мляко има толкова протеини, колкото и в пълномасленото.

Обезмасленото кисело мляко е богато на пробиотици, култури, които облекчават синдрома на раздразнените черва, от който страдат главно жените. Има данни, че пробиотиците засилват имунитета.

Препоръчителна доза: 3 порции на ден. Обезмасленото мляко е добър заместител на сметаната, която допринася за запушването на артериите.
------------------------------------

Очаквайте продължение...



бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg