Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Бременност и раждане

Отговорността за бебето започва още преди зачеването

health.bg 19-03-2013
Бременност и раждане   : Отговорността за бебето започва още преди зачеването  - здраве, бебе, бременност, фолиева киселина,
Доскоро се ширеше мнението, че грижата да се износи и роди здраво бебе започва от първия момент, в който се установи бременността.

Днес все повече жени знаят – майчинството започва месеци преди зачеването. На първо място – с внимание към начина на живот, отказ от пушене и алкохол. Акушер-гинеколозите и педиатрите настоятелно съветват планиращите бременност жени да започнат прием на фолиева киселина и да не го прекъсват до края на първия триместър – това категорично намалява риска от развитието на изключително сериозната вродена малформация спина бифида, много често несъвместима с живота.

Фолиевата киселина (витамин В12) не се синтезира в организма, набавя се само от храната. Проблемът е, че се съдържа в много ограничен брой продукти, и то в незначителни количества – например в житните култури, животинските вътрешности и др. А тъй като именно той „вкарва” желязото в клетката, важността му е голяма и поради факта, че значителна част от жените страдат на някакъв етап от бременността от желязодефицитни анемии. Макар за бъдещата майка чисто физическите промени и изпитания на бременността да са по-осезаеми във втората й половина, лекарите отделят все повече  внимание върху началните три месеца, тъй като тогава се формират абсолютно всички органи и системи и може да се приложат мерки, намаляващи риска от вродени заболявания.

Добре балансираното хранене трябва да е особена грижа на бъдещата майка. В нейния организъм рязко се повишава потребността от елементи като желязо, калций, цинк, витамини. Какво означава правилно хранене на бременната жена? То включва качествени и по възможност натурални, чисти продукти – без консерванти, оцветители и различни подобрители на вкуса, с повишено внимание към количеството захар и кофеин. В менюто на бременната трябва да се намалят, а най-добре и да се изключат колбасите, готовите сосове, както и всички блюда с „празни” калории, нямащи хранителна стойност, но допринасящи за нежелано повишаване на теглото.

Спанак, коприва, салата, орехи, лешници, бадеми, риба и цитрусови плодове, мляко и различни млечни произведения са подходящите храни за бъдещата майка. Богатите на фибри продукти – плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни – са особено необходими към третия триместър, когато притискането от нарасналия плод може да доведе до упорит запек. Бременната жена в никакъв случай не бива да си самоназначава витамини. Трябва да се знае, че предозирането на някои от тях не само не е полезно, но и може да е опасно за бебето. Подборът на всички витамини и хранителни добавки, които приема бременната, може да се направи компетентно единствено от нейния лекар.



бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg