Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Настинка

Вирусите не си отиват с покачването на температурите

Галина Спасова 19-03-2013
Настинка : Вирусите не си отиват с покачването на температурите - здраве, настинка, простуда, кашлица, ен ти тус, сироп,
Интервю с д-р Юлия Тонкова, педиатър във В. Търново.

Д-р Тонкова, вече се запролети, макар и с големи мартенски амплитуди, но вирусните заболявания не намаляват. Кои са най-честите им причинители през този сезон?
По принцип 95% от заболяванията се причиняват от вируси. Останалите белодробни инфекции са резултат от допълнително наслоени микробни щамове и те могат да бъдат смесени или съответно бактериални. През пролетта, когато се стопли и хората започнат да се събират в по-големи групи по паркове, по градинки, в детските заведения особено, се създава предпоставка за повишаване на инфекциозността – наблюдавам го като педиатър. А в големите ученически колективи има доста прах, това допълнително създава условия за развитието на остри респираторни заболявания, причинени преди всичко от вируси.

В големия процент оплакванията са от температура, хрема, кашлица - като на практика това са симптоми, които, взети заедно, формират диагнозата. В повечето от случаите находка в белия дроб няма, но има кашлица. Именно тя е симптомът, който най-вече безпокои хората и е основната причина да потърсят лекарска помощ. Най-застрашеният контингент са децата, защото те си общуват много близко и се улеснява пренасянето на инфекцията. Тя се внася и в семейството и се получава серийно разболяване в дома от тъй наречените пролетни вируси. Затоплянето на времето предполага по-активното им разпространение.

Каква е разликата между типичните есенно-зимни вируси и циркулиращите през пролетта?
Съществена разлика няма. Може би само това, че през есенно-зимния период има условия за преохлаждане на тялото, това е предпоставка на практика за податливост на вирусно заболяване и за внедряване и на бактериална инфекция. Преохлаждането на организма води до спазъм на кръвоносните съдове, до срив на локалния имунитет. Би могло да се каже, че през пролетта са повече вирусните инфекции, а през есента и зимата преобладават смесените – вирусно-бактериални.

Има ли други фактори през пролетта освен повишените температури и по-интензивните контакти?
Да, много се говори за т.нар. пролетна умора. Заради нея човек трудно се адаптира към топлото време. Прахът, цветята допълнително предизвикват кашлица. И много хора през този сезон смятат, че са „пипнали” вирус, а на практика имат алергия. Тези неща обаче могат да бъдат доказани само с преглед. Самолечението е абсолютно погрешно, особено когато е с антибиотик, вместо да се вземат симптоматични средства.

Срещате ли се често все още с такова самолечение? Толкова се говори за вредата от него напоследък.
Да, често срещано е, хората са склонни да се самолекуват - минават, купуват си най-евтиния антибиотик, без съответно да съобразят дали той е подходящ за тях. Така че, повтарям - лекарският преглед е задължителен, особено при децата. В интерес на истината, много майки вече придобиха нужната здравна култура, подхождат интелигентно, успяват да покрият първата симптоматика, звънят по телефона за консултации. Възрастните хора са по-склонни да предприемат самолечение с антибиотик, без да си дават сметка, че трябва подборно да се действа и след преглед. Те обикновено имат и по някое хронично заболяване, което променя реактивността на техния организъм към инфекции.

Индивидуалният подход е задължителен. Не можем да шаблонизираме лечението. Има си неща, които са за предпочитане, те са универсални. Например стимулирането на антивирусния имунитет с ехинацея, даването на сиропи за кашлица. Имам опит с целия набор от откашлящи сиропи. Забелязва се, че хората все повече се насочват по-скоро към природния начин на лечение, ползвайки билкови сиропи, и основно тях търсят в аптеката. Примерно „ЕнТиТус” се предпочита от много родители. Той е показан при остри респираторни инфекции, при кашлица, възпалено гърло, пресипване, при простуда. Аз го използвам много в практиката си, защото съдържа осем стандартизирани билкови екстракта. Можем да се доверим на този продукт и да го прилагаме без никаква задръжка над едногодишна възраст - вкусен е, не съдържа алкохол и не действа успиващо.

Препоръчвате ли го като първо средство до посещението при лекаря?
Да, защото той може да успокои и гърлото, може да повлияе възпалената лигавица. Има антиалергично действие и на практика при започващи рецидивиращи инфекции има и профилактичен ефект. Дозите съответно са според възрастта на децата.




бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg