Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Антиейджинг - Околната среда

Д-р Андрей Галев: Грам профилактика струва килограм лечение

Георги Георгиев 31-10-2013
Околната среда : Д-р Андрей Галев: Грам профилактика струва килограм лечение - профилактика, превенция, ваксини, БСПМ, д-р Андрей Галев
СЗО потвърди случаи на полиомиелит в Сирия. Има риск бежанците да докарат заболяването и у нас.

Д-р Андрей Галев е председател на Българското сдружение по превантивна медицина.

- Д-р Галев, в средата на ноември предстои Национална конференция по превантивна медицина. Кои ще бъдат основните акценти?

- Това е петото издание на форума, като този път той ще се проведе от 13 до 15 ноември в Сливен. Подготвили сме сериозна и разнообразна научна програма, която ще обхване всички аспекти на превантивната медицина - ваксинопрофилактика, обществено здраве, околна среда.

Акцент ще бъдат различните зоонози, зооантропонози и паразитни заболявания. Ще обсъдим причините за тяхното разпространение у нас, както и възможностите за профилактика. Сериозно внимание ще отделим на нови инфекциозни заболявания, както и на някои забравени.

- Почти не минава медицински форум, на който да не бъде изтъкната необходимостта от превенция и профилактика. Всичко обаче остава само на думи. Къде е проблемът?

- Все по-малко са специалистите, които се занимават с превантивна медицина, а голяма част от тях са в напреднала възраст. Повечето колеги предпочитат да се насочват към клиничните специалности, където заплащането е по-добро. Преди години нямаше проблем, защото заплатите в различните специалности бяха приблизително еднакви. В наши дни обаче, ако решиш да се занимаваш с профилактика, си обречен да получаваш много по-ниско възнаграждение.

Добрата новина е, че през тази година за пръв път от дълго време осем колеги взеха специалност по превантивна военна медицина. Винаги има нужда от млади и свежи кадри, които носят със себе си нов поглед и нов подход.

- Това са административните пречки. Но прави впечатление, че се засилват т. н. антиваксиналните течения. На какво според Вас се дължи тази тенденция?

- Проблемът е резултат от недобра информираност в обществото и незачитане на здравните авторитети в нашата област. Много често хората се „запознават” с ваксините от различни сайтове или по системата „от уста на уста”. Чувал съм всякакви неща. Последното е, че в Япония ваксинациите се правели след 4-годишна възраст, което въобще не е вярно.

Необходимо е да се работи изключително много за качествената информация на населението.

Категорично мога да заявя, че ваксините не само не са опасни, но благодарение на тях са изчезнали много заболявания, като едрата шарка например.

Немалка част от хората задават въпроса защо да се имунизират, след като заболяването е изчезнало. За да се избегне ситуацията от преди няколко години, когато имахме 24 хиляди души с морбили, а 24 деца починаха. Прочухме се в цяла Европа с епидемия от заболяване, което е ваксинопредотвратимо.

Независимо от този случай имунизационната програма у нас е добра. Преди десетина дни СЗО потвърди два случая на полиомиелит в Сирия. Ние приемаме бежанци от тази страна и евентуални пропуски могат да докарат заболяването и у нас. В България последният случай е от 2000 година, което показва, че програмата е работеща.

Не бива да забравяме и икономическия ефект от профилактиката и превенцията. В такива случай винаги цитирам великия лекар Н. Пирогов, който казва „Грам профилактика струва килограм лечение”. Доказано е, че терапията на което и да е заболяване е в пъти по-скъпа от неговата профилактика. Това също се изтъква и от хората, които формират здравната политика в страната. За съжаление са необходими още доста усилия в това направление.

- Да се върнем към конференцията. През тази година за пръв път ще бъдат връчени награди за принос в областта на превантивната медицина у нас. Какви са критериите за номинациите?

- Много е трудно да се избира между професионалисти. Но превантивната медицина си е чиста проба перфекционизъм. Наред с много добрата професионална подготовка, кандидатите трябва да имат принос при въвеждането на нещо ново за страната.

Хубаво е колегите да получат признание, защото много често усилията ни са недооцени. Дори годишните награди на БЛС обикновено отиват при клиницистите, докато лекарите, които се занимават с профилактика, остават на заден план. 




бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg