Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Уста и зъби

Село нарича празник на лекари, които връщат усмивките

Вероника Христова 04-11-2013
Уста и зъби : Село нарича празник на лекари, които връщат усмивките - Д-р Йордан Георгиев, д-р Елиза Георгиева, Горни Дъбник, празник на усмивката, стоматологична помощ
Жителите на Горни Дъбник са решили на 17 септември традиционно да отбелязват Празник на усмивката

Стоматологичен кабинет на колела обикаля плевенските села и лекува безплатно зъбите на възрастните хора в региона. През мобилната зъболечебница за година и половина са преминали над 300 души, като по-голямата част от тях са получили и безплатен комплект зъбни протези. 

Идеята за помощта хрумнала на д-р Йордан Георгиев, който, обикаляйки региона, забелязал, че бабите и дядовците масово са без зъби.

 „Стърчат им по един-два кучешки отгоре и отдолу. Хората фъфлят и рядко се усмихват”, разказва анестезиологът и управител на плевенската МБАЛ „Св. Панталеймон”. След като споделил със съпругата си Елиза, семейният съвет бързо взел решение да купи линейка на старо и да я оборудва с пълен пакет зъболекарски инструменти и консумативи. Съпрузите запалили за каузата и специалистите от Денталния център към болницата. Заедно с кметове от селата съставили график, по който да обхванат максимален брой хора в нужда. От месец май 2012 г. кабинетът на колела регулярно преглежда зъбите на жители в 10 плевенски села. Първоначално възрастните хора подходили с недоверие към безплатните зъболекарски услуги.

 „Започнаха да идват на разузнаване и сякаш не им се вярваше, че няма да им искаме пари - разказва д-р Георгиева. - След около две седмици пред кабинета вече се извиваше опашка.” Екипът дентални специалисти от МБАЛ „Св. Панталеймон” отбелязва, че устите на възрастните в малките населени места са направо в трагично състояние. 90% от бабите и дядовците, преминали през мобилната лечебница, се оказали без зъби. Проблемът според д-р Георгиева е много повече от естетически, тъй като това не позволява на човек да се храни пълноценно, а от доброто храносмилане зависят всички важни процеси в организма.

 „При този малък пакет услуги, който поема здравната каса, и при скъпите зъболекарски услуги един човек с пенсия от 150-200 лв. няма как да се справи. Хора сме, всички имаме родители, затова решихме да помогнем”обяснява лекарката. Тя дори не е стоматолог, а специалист по образна диагностика. Първоначално семейство Георгиеви започнало благотворителната си дейност изцяло със собствени средства. Малко по-късно обаче Елиза учредила фондация „Св. Иван Рилски”, чиято цел е да събира и дарява пари за зъбни протези на възрастните хора и за силиконови импланти на жени с рак на гърдата. От известно време мобилният зъболекарски кабинет вече има и договор с Регионалната здравна каса, която поема малка част от услугите – преглед и една пломба или екстракция.

Семейство Елиза и Йордан Георгиеви организират благотворителни събития, на които събират пари

„Цената на комплект протези е около 500 лв. Преди това почти винаги се налага лечение, което също струва пари и изисква многократно посещение при стоматолога. Ако трябва пенсионерите да си платят и пътя до града, вече говорим за близо 800 лв.”, пресмята д-р Георгиева. Според нея държавата е длъжна да поеме отговорност към старите хора и децата, като им осигури 100% безплатна стоматологична помощ. Идеята на фамилията се оказва креативна и бързо е възприета от други техни колеги в страната. Ние сме първи, но за радост не сме единствени, усмихва се Елиза и разказва, че по плевенски пример вече работят два подобни мобилни кабинета – единият в Перник, а другият в Западна България.

В допълнителна подкрепа на пенсионерите тази есен фондацията организирала и голям празник в село Горни Дъбник, на който местните баби и дядовци да се повеселят, да похапнат и да покажат пред всички новите си усмивки.

„Горките, толкова са свикнали да крият беззъбите си усти, че някои от тях дори с новите ченета не смееха да се усмихнат спокойно”разказа психологът на фондацията Илиан Илиев. В знак на благодарност местните жители решили да превърнат датата в празник за селото и всяка година на него да канят семейство Георгиеви и фондацията.

Организаторите на безплатната помощ са категорични, че ще продължават да помагат въпреки пълната липса на ангажираност от страна на институциите.

Наскоро Георгиеви дори получили писмо от Сливенския затвор, в което жените, лишени от свобода, молят зъболекарският кабинет да отиде и при тях.

„Не знам защо точно нас са избрали, но нямаме нищо против да ги посетим. И тук обаче срещаме силен бюрократичен отпор”, поясни д-р Георгиева. Процедурата била дълга, тромава и изисквала четиристранен договор между фондацията и болницата, РЗИ – Сливен, РЗОК – Сливен, и Министерство на правосъдието. Ако успеят да преминат през всичко това, напролет плевенският мобилен кабинет ще стигне и до женския затвор, обещават семейство Георгиеви.




бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg