Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Ендокринология

Уникален център по редки болести отвори врати във Варна

Лиляна Филипова 2013-11-08
Ендокринология : Уникален център по редки болести отвори врати във Варна - център за редки болести, онкохематология, доц. Валерия Калева, кардиология, деца, ендокринология, онкология
Изявени специалисти обсъждат най-модерните терапевтични подходи на научната конференция за 50 г. от Катедрата по педиатрия към УМБАЛ „Св. Марина”

Уникален център по редки болести отвори официално врати във Варна днес. Откриването му е част от 50-ия юбилей на Катедрата по педиатрия към УМБАЛ „Св. Марина”. В него ще се лекуват при супермодерни условия 20 хемофилици и 35 деца с таласемия, което е 1/5 от малките, страдащи от тези заболявания в страната. 

Центърът е сертифициран по европейски стандарти, обясни доц. Валерия Калева, шеф на Клиниката по онкохематология в университетската болница. Това ще улесни включването и на чужди консултанти в терапията. Според Калева страдащите от редки болести прекарват твърде много време от живота си в болнични условия и новата обстановка ще им помогне да понасят по-лесно изпитанията. Изграждането на центъра е на стойност близо 700 000 лв. 

С малките пациенти работи мултидисциплитарен екип от 14 специалисти, сред които има психолог и социален работник, които комплексно подкрепят семействата на болните. На медиците партнират и пациентски организации. Участва дори специализант, който самият страда от тежка форма на таласемия.

В центъра има модерна лаборатория. Дори диагностичните манипулации се правят под упойка, за да не се травмират малките.

В центъра,  както и в клиниката по детска онкохематология се провежда  програмата „Изкуство, което лекува”.  Артерапията няма доказан научно терапевтичен ефект, но прави живота на болните деца по-пълноценен и ги кара да се чувстват добре, обясни доц. Калева.

Повече от 100 ученици и студенти посетиха детските клинике в „Св. Марина” вчера и днес в рамките на Дните на отворените врати по повод юбилея. Според Калева идеята е да се мотивират учениците с интерес към медицината и студентите в малките курсове да се ориентират отрано към педиатрията.

На юбилейната научна конференция в курорта Златни пясъци  се представят най-новите постановки в лечението на деца, поднесени специализирано от педиатри, генетици,  кардиолози, онколози, ендокринолози и психолози.

Още снимки от откриването можете да видите във форума на CredoWeb

бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg