Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Грип

Грип или настинка?

С д-р Мариана Свещникова разговаря Галина Спасова 11-11-2013
Грип : Грип или настинка? - грип, настинка, д-р Мариана Свещникова
Старите хора казват, че болестта минава през ключалките. Можем да се разболеем от грип дори като пипаме пари.

- Д-р Свещникова, зимата е вече на прага, идва ли редовният й спътник – грипът?

- В обичайното за сезона колебливо време има много вирусни инфекции, но грип в чистата му форма все още не е дошъл. В момента има висока заболеваемост от ентеровирусни инфекции, които се изявяват с температура, общо неразположение, диария и повръщане. Ако човек е информиран, може сам да направи разлика. между грип и т.нар. настинка. Дали е грип или грипоподобна инфекция, аз на първо място разбирам по това кога точно се е разболял пациентът. Човек, който се разболява от грип, знае в колко часа се е разболял. Защото грипът поваля изведнъж - с висока температура, втрисане. Много типично за грипа. После идва болка в костите и мускулите, човек се чувства разбит, с главоболие, не му се иска да стане да се нахрани дори. Ако пациентът казва – от няколко дни не ми е добре, започва да ме боли гърло, ту имам, ту нямам температура, – това със сигурност не е грип.

- Едно продължително „влачено” неразположение може ли да отвори вратата и на грипа?

- Точно така става. Когато по различни причини организмът боледува, спаднал е имунитетът, условията за грипните вируси са много благоприятни. А заразяването става изключително лесно. Старите хора казват, че тази болест минава през ключалките, също като варицелата. Факт е, че можем да се разболеем от грип, примерно като пипаме пари - понеже у нас много обичат да си плюнчат ръцете, като броят пари. Много застрашени са хората с астма, с хронични обструктивни болести на белия дроб, прекаралите инфаркти и сърдечни заболявания, диабетиците, децата под две години и възрастните над 65. Има болести, за които е доказано, че могат да се отключат след грип. Тежки усложнения на дихателната система. Има и грипни пневмонии, вирусни и ако се закачи и бактериална инфекция, състоянието става много сериозно.

- В кой период болният разнася заразата най-активно?

- В първите 48 часа можеш да заразиш много активно околните, това е и времето, в което можеш успешно да започнеш лечение. Ако болният подозира, че има грип, трябва незабавно да потърси лекар, защото има специфично лечение, като обичайно лекарствата не се продават свободно - и така е правилно. Тъй като е много важна диагнозата.

- Защо акцентирате на първите 48 часа?

- Говорейки за лечение, ние винаги започваме с профилактиката. На първо място са ваксините, след това има специфично противовирусно лечение и общо имуноукрепващо лечение. Водещо място трябва да има и начинът на живот, културата да се предпазваме от заболяване и ако се разболеем, да предпазим другите. Има три големи групи антивирусни препарати на нашия пазар. С дългогодишен доказан ефект е ремантадиновият хидрохлорид, който може да се използва и като профилактика, ако се дава 30 дни преди очакваното начало на грипната епидемия. Изписва се от лекар, има отлични качества и може да предпази от тежко боледуване. Разбира се, не можем да гарантираме никога, че никой няма да се разболее от грип, но незаменимото качество на препарата е, че уврежда синтеза на белтъчната мембрана на грипните вируси и им пречи да се размножават. Добре е да направим профилактика на цялото семейство, а ако сме закъснели и ако някой се разболее, трябва да започне веднага активното лечение по схема, назначена от лекар. Другите у дома могат да започнат да пият по една таблетка за 30-дневен профилактичен курс. 




бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg