Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Статии

Вирусът на полиомиелита изолиран от три деца в бежански лагер у нас

Илияна Ангелова 2014-04-14
Вирусът на полиомиелита изолиран от три деца в бежански лагер у нас - Ангел Кунчев, полиомиелит, вирус, ваксини, имунизация, Мира Кожухарова
Няма обаче риск от епидемия, били ваксинационни щамове

Вирусът на полиомиелита е бил изолиран преди месец във фекални проби на три деца от Сирия, настанени в бежанския лагер в Харманли. Това съобщи д-р Ангел Кунчев, главен здравен инспектор в МЗ на среща между лекари и журналисти по повод Европейската имунизационна седмица. От Националния център по заразни и паразитни болести обаче изпратили пробите в референтната лаборатория на СЗО в Италия. Така се установило, че става дума за ваксинационни щамове. Това не означава, че децата са болни от полиомиелит, а че са получили наскоро жива ваксина, поясни проф. Мира Кожухарова от НЦЗПБ. Подобни препарати се използват за имунизация в много малко страни, но Турция е една от тях. Именно оттам минава основният поток сирийски бежанци. Живата ваксина е под формата на капки, които се слагат под езика. За кратък период след това – по-малко от месец, вирусите могат да бъдат открити във фекалиите, поясни проф. Кожухарова. Така на практика положителните проби на трите деца означават, че те са защитени, а не обратното.

Засега няма основания за паника, но опасността от внасяне на вируса на детския паралич в България остава, поясни д-р Кунчев. Системата за имунизации в Сирия е срината и не се знае колко от малчуганите са защитени. Вирусът там е изолиран вече при 27 деца. 65% от бежанците, които влизат у нас, са сирийци, а една трета от тях са невръстни, каза още д-р Кунчев. Затова здравните служби у нас са нащрек и активно изследват пристигащите в страната чужденци.

На фона на заплахата от внос на вируси, които могат да провокират епидемични взривове, дебатът дали имунизационният календар у нас да стане само препоръчителен е неоснователен, заяви д-р Кунчев. Дискусия може да се води кои препарати са по-добри и доколко нашият календар трябва да бъде синхронизиран с европейския. Ваксините могат да станат препоръчителни, само ако се постигне много високо покритие на населението – 80-90%. А това за България е цел, която скоро няма да бъде постигната.

Конституционният съд в Хърватия например се произнесъл през март, че пакетът от основни имунизации трябва да е задължителен. Аргументът е, че правото на детето да бъде здраво, са по-важни от правото на родителите да избират. В Западна Европа пък по правило се изисква пълен пакет от ваксини, ако детето иска да посещава ясла или градина.

Антиваксиналните движения у нас са по-скоро заради сринатото доверие в институциите. Има страни, където родителите са готови да се доверят сляпо на лекаря си, защото са убедени, че това, което препоръча той, е най-доброто за детето.


Прикачени файлове:

бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg