Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Неврологични проблеми

Проф. Бусарски: Лечението със стволови клетки е без странични ефекти

Илиана Славова 2008-08-11
Лечението със стволови клетки дава положителен ефект при около 50 на сто от пациентите, като при него не са регистрирани негативни ефекти. Това заяви пред health.bg проф. Венцеслав Бусарски...

Лечението със стволови клетки дава положителен ефект при около 50 на сто от пациентите, като при него не са регистрирани негативни ефекти.

Това заяви пред health.bg проф. Венцеслав Бусарски, неврохирург от УМБАЛ „Св. Иван Рилски”.

„Има постижения на научната и експериментална медицина при животни, което даде основание такова лечение да се провежда и при хора. В момента това се прави в много страни по света. Който твърди, че такова лечение не се провежда, е дълбоко некомпетентен и заблуждава другите. Такива проучвания се правят в САЩ, Япония, Южна Корея, Португалия, Швеция, Чехия, Италия, Израел, Гърция и други страни.” – коментира проф. Бусарски.

Той допълни, че при лечението на хора не става дума за заместване на клетки.
„Те не стават нервни клетки, както някои примитивно разбират. Никой не твърди, че стволовата клетка ще се диференцира и ще стане сложна нервна клетка, и ще функционират като пълноценна. Това е грубо непознаване на нещата.”

Лечебният ефект се постига чрез съдържащите се в стволовите клетки растежни и стимулиращи вещества.
При пациентите, лекувани по този начин, се наблюдава подобряване на обмяната на веществата и на кръвоснабдяването, стимулира се изграждането на кръвоносни съдове.

„При хора резултатите не са толкова добри, колкото при животни, което е разбираемо, тъй като човекът е много по-сложно същество, неговата нервна система е хилядократно по-сложна.” – поясни проф. Бусарски.

„Безспорна истина е, че лечението със стволови клетки няма странични ефекти, няма усложнения, тъй като се използват собствени клетки на пациента.”

Нealth.bg припомня, министърът на здравеопазването д-р Евгений Желев освободи от длъжност директора на УМБАЛ "Св. Иван Рилски" доц. Румен Стоилов, след като комисия, назначена от МЗ, излезе със заключение, че лечението със стволови клетки не отговаря на законовите изисквания и "противоречи на правилата на добрата медицинска практика."
Зам.-министърът на здравеопазването д-р Матей Матеев подаде оставка в знак на несъгласие с позицията на комисията.бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg