Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Алергии

Ранното лечение може да предотврати бронхиална астма

Д-р Мария Стаевска Архив 2009г.

За алергия говорим когато човек реагира на контакта с нормални вещества от околната среда с болестни прояви. Т.е. проблемът е в имунната система, а не толкова в самите вещества. Това дали един човек ще е алергичен, до голяма степен зависи от генетичното му предразположение, но и от факторите на околната среда, факт е, че съвременният начин на живот благоприятства изявата на това генетично предразположение. Затова най-много алергични хора има в развитите страни с най-висок стандарт на живот. Смята се, че по-високото ниво на хигиена в тези страни, което води до по-малък контакт с паразити и бактерии, е причина за променения имунен отговор, водещ до алергични болести.

Веднъж възникнала склонността към патологичната реакция при контакт с алергените, не може да бъде спряна. Болестните прояви могат да бъдат предотвратени, ако липсва контакт с веществото, към което човек е алергичен.

 

Така например, ако пациентът е алергичен към котка и не контактува с нея, може да живее като здрав, ако е алергичен към хлебарки и домът бъде изчистен от тях, той няма да има здравословни проблеми. Аналогична е ситуацията и при хранителната алергия - храните трябва да не се приемат. За съжаление, контактът с голяма част от алергените като домашни микрокърлежи, плесени и полени не може да бъде избегнат.

 

В разгара на цъфтежа на растенията и концентрацията на полените във въздуха е много висока. Така хората, които са алергични към тях, развиват симптоми на сенна хрема, конюнктивит и астма. Около 15% от населението на България страда от сезонни риноконюнктивити. До 40% от тях развиват бронхиална астма. Симптомите на полинозно болните се дължат на IgE - медиирано еозинофилно алергично възпаление на конюнктивалната, назалната и бронхиалната лигавица вследствие поленовата експозиция.

 

Сезонният ринит се характеризира с кихане, водниста секреция от носа (ринорея), запушване на носа и сърбеж, който се разпростира и към твърдото небце, гърлото и ушите. Към тези оплаквания най-често се добавят и симптомите на сезонния конюнктивит: зачервяване на конюнктивата, силен сърбеж, сълзене и понякога подуване на клепачите. При наличие и на бронхиална астма в клиничната картина се включват и пристъпи на експираторен задух със свирене и стягане в гърдите, суха дразнеща кашлица. Често се добавят и общи симптоми: общо неразположение, слабост, втрисане (определило болестта в някои езици като сенна треска). Тези оплаквания понякога правят различаването на полинозата от риновирусните инфекции действително трудно.

Повтарящият се, сезонен характер на оплакванията е много важен за поставяне на диагнозата. Наложителна е консултация с алерголог, които изяснява етиологично проблема с помощта на кожно-алергични проби или определяне на специфични IgE антитела в серума.

В момента на изява на симптомите трябва да се действа бързо, алергичната болест да бъде диагностицирана и да се даде съответното лечение, което да помогне на пациента да преодолее оплакванията и човек да живее като здрав. Най-разпространената група медикаменти за лечение на алергичните проблеми са антихистамините. Има много препарати под форма на таблетки и само един под форма на назален спрей (Allergodil).

 

 За разлика от таблетките, които трябва да преминат в кръвта и от там да стигнат до засегнатите органи, за да упражнят своето действие, Allergodil действа директно върху назалната лигавица. С това се обяснява много бързото му начало на действие - още на 10-15 минута. В допълнение на това си свойство той има и дълготрайно действие,  продължаващо 12 часа. Това, че се прилага локално, позволява достигането на високи концентрации върху назалната лигавица, постигането на силен ефект, повлияващ кихането, сърбежа в носа, воднистата, секрецията и запушването.

Важно е да се знае обаче, че лечението на по-леките алергични проблеми, например алергичната хрема, предотвратява развитието на по-тежките - напр. бронхиалната асма. Така че ранното лечение не трябва да бъде отлагано.

 

Д-р Мария Стаевска, главен асистент по вътрешни болести и алергология в УМБАЛ „Александровска болница”.



бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg