Здравето от А до Я - Хранене и диети
Обработената суровина влошава качеството на киселото млякоГалина Спасова 2010-04-30
![]() Проблемът с качеството на произвежданото у нас кисело мляко се корени в липсата на суровина. Затова бързото възраждане на животновъдството и държавната стратегия в тази сфера е единственото решение. В момента вносът на суровина е до 60%. Тя обаче е термично обработена, а качественото кисело мляко може да се произведе само от прясно, свежо мляко. Това каза за Хелт медия проф. Тодор Минков, един от най-авторитетните експерти в тази област. Специфична особеност е, че у нас крави започват да се отглеждат в по-късен исторически период, в стари времена по тези земи са отглеждани овце, а лактобацилус булгарикум се развива най-добре в овчето мляко. С течение на времето именно там се култивират сегашните закваски. По време на дискусия за качеството на млякото и млечните продукти стана ясно, че макар да са уточнени параметрите на стандарта, въвеждането му все още не факт. Това от своя страна не дава гаранции за качеството на киселото мляко, кашкавала и сиренето, контролът от страна на държавата е крайно недостатъчен и практически се разчита производителят да се контролира сам. Според млекопреработватели има безконтролен внос на закваски, както и на млечни концентрати, които не подлежат на закваска. Тези млечни концентрати дори се продават като мляко за пиене. Като скандална беше окачествена и практиката мляко да се продава на цена, драстично по-ниска от себестойността на продукта, както и липсата на ефикасен контрол върху техническата документация на производителите.
бутони за социални мрежи |
Скъпи приятели, Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет. Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти. Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg Последни статии |