Здравето от А до Я - Сърдечно-съдови
Млечните продукти намаляват риска от инфарктhealth.bg 2010-06-09
![]() Млечните храни са главен източник на наситени мазнини, които се асоциират с развитието на кардиологични заболявания. Но има доказателства, че тези продукти всъщност имат положителен ефект върху сърцето. Например – намаляване на кръвното налягане или редуциране на нивата на холестерола. Изследването, публикувано в American Journal of Clinical Nutrition, е проведено с 444 пациенти, прекарали инфаркт, и 556 здрави доброволци. Учените са измерили два биомаркера (pentadecanoic acid и heptadecanoic acid) в кръвта, които показват колко млечни мазнини са приемани. Резултатите показали, че хората с най-високи нива на мастните биомаркери имали най-нисък риск от инфаркт. При жените опасността била по-ниска с 26%, а при мъжете – с 9%. Млечните храни съдържат редица полезни вещества – калций, витамин Д, калий, които влияят положително на нивата на добрия холестерол. Необходими са обаче още изследвания, които да подкрепят теорията, че има връзка между млякото и ниския риск от сърдечен инцидент. бутони за социални мрежи |
Скъпи приятели, Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет. Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти. Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg Последни статии |