Здравеопазване - Институции и организации
Нови европейски правила за етикетиране на хранитеhealth.bg 2010-06-17
![]() Европейският парламент подкрепи предложението на ЕК за задължително предоставяне на информация относно енергийната стойност, съдържанието на мазнини, наситени мастни киселини, захар и сол в хранителните продукти, която трябва да бъде посочена ясно и видимо на лицевата страна на опаковката. Тези данни трябва да бъдат придружени от информация за препоръчителния дневен прием и да бъдат посочени в стойности за 100 грама или 100 милилитра. Депутатите настояват протеините, въглехидратите, фибрите и трансмазнините също да бъдат посочени на друго място на опаковката. Предложеното законодателство на ЕС относно информацията на хранителните продукти цели да събере на едно място, да опрости и осъвремени правилата за етикетите на храните и общите правила за етикетиране. Смята се, че с това гласуване Конфедерацията на производителите на храни и напитки в ЕС е постигнала голяма победа. Според данни на неправителствената организация Corporate Europe Observatory, производителите са похарчили около 1 млрд. евро, за да не допуснат да се въведе предлаганата система „светофар”. Тя предвиждаше преработени храни да имат на етикета си червен, жълт или зелен цвят в зависимост от това дали имат високо, средно или ниско съдържание на сол, захар и мазнини. бутони за социални мрежи |
Скъпи приятели, Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет. Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти. Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg Последни статии |