Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Антиейджинг - Храненето

Здравословно от ... кухнята

health.bg 13-07-2010
Храненето : Здравословно от ... кухнята - апетит, здраве, подправки, хрян, люто, сърце, рак,
Може би се храните по-здравословно, отколкото предполагате. Оказва се, че подправките, с които овкусявате храната си, като кетчупът или лютивият сос, са много полезни за организма ви.

Според последните изследвания някои подправки и билки не само овкусяват ястията, но намаляват апетита, подобряват храносмилането и дори укрепват паметта.

Някои от храните, които стоят на рафтовете в хладилника, също са „лековити”. Просто досега може да не сте ги разглеждали по този начин.

Keтчуп

Намалява риска от сърдечни заболявания

Дневна доза: 3 до 4 лъжици


Мощният антиоксидант ликопен, който се съдържа в кетчупа, забавя процесите, които водят до атеросклероза, твърдят американски биолози. Органичният кетчуп съдържа 60% повече ликопен от най-разпространените марки на доматения сос. В него има и повече витамини А, С и Е.

Тъмен мед

Забавя стареенето

Дневна доза: 2 до 4 лъжици


Според американски учени, които са изследвали 19 вида мед, тъмният мед /от елда или боровинки/ съдържа най-много антиоксиданти. Те предпазват клетките от вредното действие на свободните радикали и намаляват риска от сърдечни заболявания, рак, понижаване на умствените способности и дегенерация на макулата.

Вместо захар прибавяйте по малко мед към овесените ядки, киселото мляко, чая и дресинга за салатата.

Розмарин

Унищожава канцерогенните вещества

Дневна доза: 1 до 2 лъжици


Розмаринът неутрализира канцерогените, които се образуват при готвенето на някои храни. Учени от Канзас установили, че когато говеждото месо се подправи с розмарин, преди да се сложи на скарата, предизвикващите рак вещества, наречени хетероциклични амини, намаляват от 30 до 100%. Според датски учени същият ефект има и добавянето на розмарин към тестото. Канцерогенната съставка акриламида се образува в богатите на въглехидрати продукти, когато се приготвят на температура над 130°.

Химици от Копенхаген открили, че при добавянето на 2 чаени лъжички розмарин към килограм тесто вредното вещество намалява наполовина. Според тях това се дължи ва антиоксидантите в билката.

Хрян

Премахва токсините

Дневна доза: 1/4 чаена лъжичка


Съдържащите се в корените и листата на хряна вещества (Glucosinolates) засилват способността на черния дроб да пречиства канцерогените и подтискат растежа на съществуващи тумори.

Хрянът е един от най-добрите естествени източници на glucosinolates. В него има 10 пъти повече от тези съставки отколкото в броколите, които са известни като богат източник на антиканцерогенни вещества.

Зехтин

Укрепва паметта

Дневна доза: няколко лъжици


Зехтинът е най-богатият източник на олеинова киселина, омега-9 мастна киселина, която при храносмилането се превръща в хормон (oleoylethanolamide (OEA)), който поддържа доброто състояние на мозъчните клетки. Според учени от Калифорния този хормон активизира областта в мозъка, която е свързана с дълготрайната паме, или може да се каже, че “той е лепилото, което запечатва спомените”.

Канела

Стабилизира нивото на кръвната захар

Дневна доза: 1 чаена лъжичка

Установено е, че хората, които добавят по половин чаена лъжичка канела към сладките храни, повишават по-бавно кръвната захар в сравнение с тези, които изобщо не употребяват подправката.

Според шведски учени канелата намалява инсулиновата чувствителност и позволява на организма да усвоява повече от глюкозата в кръвта, което води до стабилни стойности на захарта, а при диабетиците до по-малка необходимост от инсулин.

Добавяйте канела към сладкиши, зърнени храни, мляко и кафе. Смес от канела, кимион, кориандър и орехи е идеална за ориз и други зърнени продукти.

Лютив сос

Намалява апетита

Дневна доза: няколко капки


Веществото капсацин, което придава лютивия вкус на чушлетата, не само намалява нивото на предизвикващия глад грелин, но също повишава хормона GLP-1, който подтиска апетита.

Учените установиха, че хората, които пият доматен сок, подправен с капсацин преди всяко хранене, поемат 16% по-малко калории от тези, които пият сока чист. Добавяйте чили сос върху пиците, кафявия ориз, ястията от домати.

Черен пипер

Предпазва от рак

Дневна доза: Според вкуса


Веществото пиперин, което се съдържа в черния пипер, спира процеса на обновяване на стволовите клетки, които причиняват рак. Това са установили учени от Мичиган, които твърдят, че с ограничаването на броя на стволовите клетки се намалява и броят на клетките, които са склонни да образуват тумори. Ароматът на черния пипер ще се засили, ако запечете зърната за кратко преди да ги смелите.

бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg