Здравето от А до Я - Затлъстяване
Шоколадът – вкусен, но и полезен в умерени количества
health.bg
03-08-2010
![]() В изследването на ефекта на продукта върху здравето се включили 19 хиляди души. Резултатът: при тези, които консумирали повече шоколад, рискът от инфаркт или инсулт намалял с 39%. С него обаче не бива да се прекалява, предупреждават учените. Какво количество е полезно? Независимо дали става дума за набавянето на енергия или повишаване на настроението - на шоколада винаги са му приписвали благотворно влияние. През 19-и век съдържащото се в него какао дори се продавало в аптеките. В шоколада има флавоноиди - растителни вещества, които намаляват кръвното налягане и се отразяват много добре на сърдечно-съдовата система. Учени от германския институт за изследване на храните в Потсдам решили да проучат точно в каква степен флавоноидите в шоколада предпазват от инфаркт и инсулт. Предположенията им са, че тези вещества увеличават концентрацията на азотния моноксид в кръвта - газ, който допринася за отпускането на мускулите на артериите. „Получава се така, че артериите се разширяват и кръвното налягане се понижава”, поясни ръководителят на проучването д-р Брайън Буйсе. Именно по-ниското кръвно налягане може да намали риска от инфаркт или инсулт. Анкетирани били доброволци, които нямали заболявания на сърдечно-съдовата система, за техния начин на хранене и на живот. Изследователите наблюдавали хората в продължение на 8 години и проучвали връзката между консумацията на шоколад, кръвното налягане и настъпването на сърдечни заболявания. Установено било, че тези от тях, които приемат 7-8 грама шоколад дневно, са много по-малко застрашени от болестни на сърдечно-съдовата в сравнение с тези, които изобщо не ядат шоколад. Решаващо в случая е количеството - става дума само за две парченца дневно, не повече. „Шоколадът е опасен, може да доведе до увеличаване на теглото, тъй като съдържа много захар, мазнини, респективно - има много калории. Този, който яде много шоколад, ще напълнее, а наднорменото тегло крие рискове за кръвното налягане, за сърдечно-съдовата система, също така и за всички видове рак”, каза Брайън Буйсе. Бял или тъмен шоколад? Флавоноидите се съдържат в какаото, т.е. - най-ефективно би било приемането на тъмен шоколад, с поне 60 процента съдържание на какао. Млечният шоколад съдържа 30 процента какао, а в белия изобщо няма флавоноиди - следователно той няма никакво положително въздействие върху сърдечно-съдовата система, посочват учените. бутони за социални мрежи |
Скъпи приятели, Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет. Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти. Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg Последни статии |