Здравето от А до Я - Хранене и диети
Малини и боровинки за свежа паметhealth.bg 2010-08-26
![]() Боровинките и другите плодчета със семки съдържат много полифеноли - съединения, които помагат на мозъка да извършва важни „поддържащи" функции. Плодовете с тъмнооранжеви, червени или сини пигменти могат дори да обърнат процеса на загуба на умствени способности. Това показват резултатите от двумесечно лабораторно изследване с плъхове, които получавали много такава храна. Освен в плодовете, полифеноли има в някои зеленчуци и ядки. Те са с антиоксидантно и противовъзпалително действие, което предпазва от намаляване на умствените способности. Полифенолите в горските плодове помагат на клетки, наречени микроглии, да почистват токсични протеини, свързани с отслабването на паметта и други симптоми за намаляване на функциите на мозъка. Учените препоръчват редовната консумация на горски плодове, тъй като те са богат източник на различни полезни вещества. бутони за социални мрежи |
Скъпи приятели, Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет. Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти. Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg Последни статии |