Здравето от А до Я - Сърдечно-съдови
За какаото и сърцето
health.bg
27-08-2010
![]() Уникалното проучване, публикувано в престижното списание Journal of the American College of Cardiology (JACC), разкрива, че всекидневната консумация на какаови флаваноли увеличава повече от два пъти броя на циркулиращите ангиогенни клетки (CACs) в кръвта. Тези клетки се грижат за възстановяването и поддържането на съдовете, спомагайки за здравето на кръвоносните съдове. Лошото функциониране на кръвоносните съдове се счита за ранен етап на развитие на сърдечно-съдови заболявания, включително коронарна болест. Повишените нива на циркулиращите ангиогенни клетки се свързва и с намален риск от смърт поради сърдечно-съдово заболяване, според проучване, публикувано New England Journal of Medicine. Друго изследване пък посочва, че физическата активност и експериментално лечение с лекарства може да увеличи нивата на циркулиращите ангиогенни клетки, но проучването, публикувано в Journal of the American College of Cardiology, е първото, което показва такива ползи от намеса в начина на хранене. В изпитанията, проведени на случайна база чрез сляп тест и в контролирана среда, участниците са приемали или питие с високо съдържание на какаови флаваноли, или какаово питие с ниски нива на полезните вещества и контролирано хранително съдържание два пъти дневно в период от 30 дни. Проучването показва също така, че пиенето на напитки с високо съдържание на какаов флаванол значително намалява систоличното кръвно налягане - важен рисков фактор за сърдечно заболяване или инфаркт, и подобрява функцията на кръвоносните съдове с 47% в сравнение с консумацията на продукти с ниско съдържание на флаванол сред пациенти с тежко сърдечно-съдово заболяване. Това изследване подкрепя предишни открития, които откриват положителна връзка между консумираните какаови флаваноли и последвали подобрения в здравословното състояние на съдовете и способността им да „почиват”. “Чудесно е, че има двойна полза. Не се случва често да открием натурална съставка в храната, която може да се окаже полезна, добавена към традиционното медикаментозно лечение” - твърди Карл Кийн, професор по хранене и вътрешни болести в университета в Калифорния и един от авторите на проучването. “И може би най-важно е, че за първи път открихме, че какаовите флаваноли вероятно директно мобилизират важни клетки, които могат да възстановяват кръвоносните съдове. Ползите са значителни, без да се наблюдават каквито и да било неблагоприятни ефекти” - добавя авторът на изследването д-р Кристиян Хейс от университета „Хайнрих Хайне”. Голям брой публикувани проучвания сочат, че консумацията на какаовия флаванол може да има важен полезен ефект върху функциите на тялото и кръвоносните съдове. Но, обратно на различни изявления, често публикувани в медиите, цялостните изследвания сочат, че сърдечно-съдовите ефекти на какаовите флаваноли са независими от общите „антиоксидантни” ефекти, които какаовите флаваноли показват в епруветка, извън тялото. Същността на изследването не само предполага, че тези какаови флаваноли могат да осигурят диетичен подход към поддържането на сърдечно-съдовата функция и здраве, но също насочва и към нови възможности за интервенция на базата на какаовия флаванол, отнасящи се към дисфункции на кръвоносните съдове поради износване и усложнения при диабет тип 2. бутони за социални мрежи |
Скъпи приятели, Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет. Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти. Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg Последни статии |