Здравето от А до Я - Хранене и диети
Млякото премахва дъха на чесънhealth.bg 2010-08-30
![]() При тестове със сурови и топлинно обработени скилидки е установено, че млякото показва значителен успех в намаляването на концентрацията на химикалите, предизвикващи неприятната и дълготрайна миризма на чесъна. Веществото алил метил сулфид (АМС) не се разгражда при храносмилане, а се освобождава чрез дъха и потта. Дори измиването на зъбите не помага при „чесновия дъх”, показват предишни проучвания, но сега има антидот на разположение в хладилника – млякото. Изследванията разкриват, че 200 мл. мляко могат да намалят концентрацията на АМС с 50%. Пълномаслените продукти дават по-добри резултати от нискокалоричните. Учените смятат, че мазнините в млякото подтискат лошия аромат на чесъна. Въпреки че подправката е с доказани полезни свойства, много хора го избягват от хранителните си режими заради миризмата. Чесънът се използва в медицината от хиляди години. Той е богат източник на магнезий, витамини В6 и С, селен. Известно е, че намалява кръвното налягане и холестерола, както и понижава риска от рак. Специалистите препоръчват млякото да се консумира по време на хранене, за да има по-голям ефект. Сушените сини сливи, босилекът, патладжаните и някои видове гъби също премахват миризмата на чесън, но млякото е най-силното средство, пише Journal of Food Science. бутони за социални мрежи |
Скъпи приятели, Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет. Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти. Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg Последни статии |