Здравето от А до Я - Хранене и диети
За да отслабнете, разберете кои храни са подходящи за вас
Галина Спасова
27-09-2010
![]() Какво, как и кога да ядем – това е топ темата, когато заговорим за здравето, но сентенцията „Кажи ми какво ядеш, за да ти кажа кой си” е почти клише, което просто подминаваме. Ако вникнем в смисъла обаче, той ще ни отведе именно отвъд клишето на общовалидните съвети за „полезните” и „вредните” храни. Тук универсалните отговори са най-малкото неточни - поради специфичната обмяна на веществата при даден организъм. Защото, ако казваме, че всеки е уникален, това се отнася и до начина, по който възприемаме различните храни. Вече повече от 30 години съществува метод, който може да ни ориентира коя храна е подходяща специално за нас, и то в определения момент. Вега тестът представлява компютърна диагностика, изградена върху принципа на биополето. Своеобразната верига машина–човек–храна насочва към даден тип продукти, като установява кои в момента организмът „харесва”. Те се препоръчват. „Често по определена причина организмът ни не може да се справи с някои храни – т.е. не може добре да ги разгражда, усвоява и изхвърля ненужното. Той започва да ги трупа във вид на токсини и най-вече на мазнини. Тези продукти трябва временно (за няколко месеца) да бъдат изключени от менюто”, разказва д-р Дора Георгиева, иглотерапевт. Индивидуалният хранителен тест е безкръвен, напълно безболезнен и трае около час. Апаратът е програмиран за изследване на толерантността към около 200 хранителни продукта, разпределени по групи – животински протеини (видове меса и риби, яйца, мляко), варива, ядки, пресни плодове, зърнени продукти и др. Има храни, които се изключват за три, а други за шест месеца. Последващият контролен тест вече по-точно очертава индивидуалния метаболизъм – т.е. доколко обмяната на веществата е динамичен, работещ процес. За кого е подходящ Вега тест? Тестът трябва задължително да се извършва от лекар – не само за да се проведе правилно, а защото произтичащите от него резултати могат да се интерпретират компетентно единствено от специалист. Той по-нататък съчетава „личната” храна на всеки, констатирана от теста, с препоръки за подходящата при заболяване диета. Освен стандартно забранените за дадено заболяване храни, съобразяването с определени групи влияе върху общия имунитет, а оттам и върху болестта. Знае се например, че хипертонията силно се повлиява от промяната в храненето. При пациентите с диабет индивидуално полезните им храни допълват стриктния режим, който контролът на заболяването изисква. При бременните тестът е особено полезен, защото насочва жената към правилно хранене – да осигури необходимите вещества за бебето и за себе си, без да наддаде на тегло извън нормата. Знае се, че здравето на индивида се „кодира” в голяма степен още в утробата и е много пряко обвързано със състоянието на майчиния организъм. За здравите, които искат да останат енергични и привлекателни, информацията от теста не е маловажна. Изграждайки индивидуалното си меню, хората са мотивирани да го разнообразят – защото обичайно всеки си консумира двадесетина предпочитани храни и пренебрегва други 200. бутони за социални мрежи |
Скъпи приятели, Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет. Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти. Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg Последни статии |