Антиейджинг - Храненето
Полезно за хранителните добавки
health.bg
06-10-2010
![]() Том Сандърс, професор по хранене и диететика в Кралския колеж в Лондон, твърди, че няма "магическо хапче", когато става дума за хранене. Приемането на добавки често върви ръка за ръка със здравословна диета и може да е трудно да се оцени ползата от тях. Освен това веществата от храната понякога се абсорбират по-лесно от организма, отколкото тези в едно хапче. Предлагаме ви втората част* от информацията за няколко витамини и добавки, ползата и вредата от тях, както и подходящите източници: Хесперидин Полезно за: Имунната система и кръвоносните съдове. Проучванията показват, че веществото помага при разширени вени и хемороиди. В хранителните добавки обикновено се комбинира с витамин С. Източници: Цитрусови плодове, къпини, кайсии. Риск: Добавките взаимодействат с лекарствата за разреждане на кръвта (като „Варфарин”). Желязо Полезно за: Дава енергия. Източници: Червено месо, боб, сушени плодове, яйчен жълтък, стриди и миди. Риск: Избягвайте да приемате повече от 17 mg дневно, тъй като това може да доведе до гадене и диария, както и блокиране усвояването на калций и цинк. Витамин К Полезно за: Съсирването на кръвта и здравето на костите. Изследванията показват, че предпазва от рак на черния дроб и простатата. Може да противодейства на втвърдяването на артериите. Източници: Тъмнозелените зеленчуци като зеле и спанак. Риск: Не са известни. До 1 mg на ден е малко вероятно да причини вреда. Ликопен Полезно за: Ликопенът е растителен химикал, който дава червения цвят на доматите. Активира ензими в белия дроб, които предпазват от тумори. Източници: Топлинно обработени домати и кетчуп. Риск: Не са известни. Магнезий Полезно за: 300 биохимични реакции, включително получаването на енергия от храната. Ниските нива са фактор за мигрена, затлъстяване и ПМС. Източници: Овесени трици, лющен ечемик. Риск: Хората с бъбречни заболявания трябва да избягват добавката, защото те не могат да отделят излишните количества. Ниацин (B3) Полезно за: Нервната и храносмилателната системи. Известно е, че преобразува лошия холестерол в добър. Източници: Говеждо, свинско, пилешко, зърнени култури. Риск: Дозата до 500 mg дневно е безопасна. Повече от 1000 mg може да доведе до зачервяване, родови дефекти и проблеми с очите. Омега-3 Полезно за: Предпазва от сърдечно-съдови заболявания. Няма обаче убедителни доказателства, че подобрява умствените възможности при децата. Източници: Мазна риба. Риск: В зависимост от добавките, токсини в рибата. Калий Полезно за: Водният баланс и кръвното налягане. Проучванията потвърждават, че ниските нива на калий са свързани с инсултите. Веществото подобрява и костната плътност. Източници: Доматени продукти, портокалов сок, фурми. Риск: Избягвайте добавките в напреднала възраст, тъй като намалената бъбречна функция ограничава способността за отделяне на излишъка. Високите дози могат да причинят гадене, коремни болки и повръщане. Кверцетин Полезно за: Облекчаване на алергични симптоми като кихане и сърбеж. Лабораторни изследвания са показали, че забавя развитието на раковите клетки и предпазва от увреждания, причинени от лошия холестерол, както и понижава кръвното налягане. Източници: Черен и зелен чай, червен лук, червени плодове. Риск: Проучванията при животни са показали повишен риск от бъбречни тумори при дългосрочен прием на високи дози. Ресвератрол Полезно за: Това съединение се смята за обяснението на предпазните свойства на червеното вино за сърцето. Лабораторни тестове показват, че веществото намалява активността на ензимите, които предизвикват рак и блокира сигналите на туморите, които използват за растеж и разпространение. Ресвератролът също така предотвратява възпаления и съдови увреждания. Източници: Червено вино и грозде. Риск: Добавките се различават по концентрация и могат да съдържат емодин (слабително). Селен Полезно за: Предотвратява клетъчно увреждане и подпомага имунитета, както и функцията на щитовидната жлеза. Мащабни проучвания са доказали връзката между липсата на селен и повишения риск от рак. Селенът изглежда може да помогне и при астма и мъжки стерилитет. Източници: Бразилски орехи, раци, сьомга и камбала. Риск: Доза до 35 mg дневно е безопасна, но по-високи нива могат да предизвикат отравяне. Тиамин Полезно за: Усвояването на храната (ниските нива могат да предизвикат умора и раздразнителност), сърдечната функция и нервната система. Източници: Зърнени храни, свинско месо, мляко. Риск: Дози до 100 mg се считат за безопасни. Въпреки това, добавките могат да попречат на някои лекарства за сърце и диуретиците. Суроватка Полезно за: Намаляване на кръвното налягане и подобряване съдовата функция. Предпазва мускулите при загуба на тегло. Може да помогне за регулиране на нивата на кръвната захар чрез подобряване на освобождаването на инсулин. Източници: Мляко и млечни продукти. Риск: Възможни проблеми при непоносимост към млякото и млечните продукти. Мая Полезно за: Бирената мая е богат източник на B-витамини и минерали, хром и селен. Хромът подобрява контрола на кръвната захар при диабетици. Има доказателства и за контрол на холестерола. Източници: Хранителни добавки. Риск: Непоносимостта към истинските дрожди се среща рядко, но може да възникне при пациенти с увредена имунна система. Цинк Полезно за: Имунната система. Ниските нива по време на бременност увеличават риска от недоносени бебета или деца с ниско тегло. Източници: Стриди, зърнени продукти, печен боб, говеждо месо. Риск: Препоръчват се не повече от 25 mg дневно. По-високите дози могат да блокират други жизнено важни хранителни вещества, включително и желязото. ----------------- *Първа част прочети тук. бутони за социални мрежи |
Скъпи приятели, Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет. Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти. Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg Последни статии |