Здравето от А до Я - Затлъстяване
Разконспирирай мазнините
health.bg
15-01-2010
![]() Всеизвестно е, че бургерите, пържените картофи и пицата са много мазни. Малцина обаче знаят, че някои зеленчуци и полезни риби съдържат голямо количество мазнини. Въпреки че не всички са вредни, мазнините играят важна роля в диетата и те също като калориите трябва да се пресмятат. Грамажът на поетите мазнини е също толкова важен, колкото и калориите. Какво е нормалното количество мазнини, което може да се поема? Препоръчва се мазнините да не съставляват повече от 30% от дневните калории. Това твърди д-р Ан Уулф от Медицинския университет във Вирджиния. При 2 хиляди калории, това означава по-малко от 65 грама мазнини на ден. Обикновено хората поемат обаче много повече. Възприето е мазнините да се делят на “добри” и лоши”. Лошите са наситените и трансмазнините, които се свързват с редица здравни проблеми /сърдечни болести, диабет и затлъстяване/. Добрите мазнини – ненаситените, предпазват от тези заболявания. Това не означава, че може да се приемат в неограничено количество, защото от всички видове мазнини се напълнява. Старайте се повечето от мазнините, които приемате да са ненаситени, наситените да са по-малко от 20 грама и да не ядете почти никакви трансмазнини. Мазнините във всекидневното меню Помислете за храните, които ядете най-често. Какви са мазнините, които приемате с тях? Информацията за количеството мазнини /обикновено от „лошите”/ в тях ще е полезна, ако искате да ги контролирате: • Един хамбургер: 36 грама • Един сандвич с риба: 24 грама • 10 пържени картофчета: 8 грама • 30 грама картофен чипс: 10 грама • Парче пица със сирене: 8 грама • 45 грама колбас: 16 грама • Един хот дог: 14 грама • Три филии бекон: 10 грама • 30 грама/ 28.3/ сирене чедар: 8 грама • Чаша пълномаслено мляко: 7 грама • Една чаена лъжичка масло или маргарин: 4 грама • Една порция от почти всички видове хляб, макарони и зърнени храни: около 1 грам Храни с неочаквано високо съдържание на мазнини • Пуканки/ заради начина, по който се приготвят/ • Готови пакетирани храни със сосове, масло или олио • Шарени червени меса, включително говеждо и агнешко • Кожата на пилешкото месо • Сосове за салати
Известно е, че зехтинът и другите видове олио са мазни, но това се отнася и за орехите, маслините, авокадото и някои риби, като сьомгата, скумрията и сардините. Тези храни съдържат добрите ненаситени мазнини, но контролирайте количествата, за да не качите килограми. След като сте наясно със съдържанието на мазнините в много храни, внимавайте да не поемете цялото допустимото количество само при едно хранене. Пресмятайте мазнините, които поемате и техния вид – наситени, ненаситени и трансмазнини. бутони за социални мрежи |
Скъпи приятели, Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет. Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти. Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg Последни статии |