Здравето от А до Я - Рак
Пърженето на газов котлон повишава риска от ракhealth.bg 2010-02-18
![]() Пърженето на месо на газ е по-вредно за здравето, отколкото ако това се прави на електрически котлон, заради вредните частици в дима и пламъка . Това са установили норвежки учени. Изследването, публикувано в Occupational and Environmental Medicine, подкрепя твърдението на Международния център за изследвания на рака, че пушекът при пърженето на храни на висока температура вероятно е канцерогенен и повишава риска от рак. Учените сравнили употребата на котлони на газ и ток. Експериментът е проведен със 17 говежди пържоли, които са обработвани топлинно с маргарин или със соево олио в продължение на 15 минути. Кухнята била оборудвана с абсорбатор. Измерена е концентрацията на полициклични ароматни въглеводороди и алдехиди, които се считат за канцерогенни замърсители, както и за ултрафини частици, които са опасни за белите дробове. Пламъците на газта отделят фини частици, които също застрашават здравето на готвачите. Употребата на газ в кухнята изисква добра вентилация и поддръжка, за да се избегнат бъдещи здравословни проблеми, допълват учените. бутони за социални мрежи |
Скъпи приятели, Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет. Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти. Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg Последни статии |