Здравето от А до Я - Хранене и диети
Кои здравословни храни могат да бъдат и вредни?
health.bg
16-06-2010
Някои храни се ценят много заради полезните им свойства, но различни проучвания показват, че не винаги "суперхраните" помагат на здравето. Някои здравословни продукти могат да са и вредни.Грейпфрут Грейпфрутът съдържа веществото naringenin, което уравновесява стойностите на кръвната захар и предпазва от предвестника на диабета - метаболичния синдром, като стимулира черния дроб да изгаря излишните мазнини. Същевременно този плод може да повиши нивото на естрогена. Според американски учени, рискът от рак на гърдата за по-възрастните жени, които изяждат по четвърт грейпфрут на ден, може да се увеличи с 30%. Британските диетолози подчертават, че грейпфрутът е богат източник на витамин С, фибри и други полезни растителни вещества. Те препоръчват всекидневна консумация на половин грейпфрут или една чаша сок от плода, но да се избягва поемането на повече от литър сок или 2 грейпфрута. Куркума Освен че облекчава болките при колит, пази черния дроб и подобрява усвояването на мазнините, куркуминът – активното вещество в куркумата - предпазва и от образуването на тумори. Американски учени са открили, че употребата на храни, подправени с къри два пъти седмично, предпазва от и алцхаймер. Умерената употреба на куркума е полезна, но консумирането на повече от 100 милиграма дневно на тази подправка може да причини стомашна язва. Куркумата също разрежда кръвта и затова трябва да се избягва при предстоящи оперативни намеси или при приемането на лекарства за разреждане на кръвта. По-високите дози не се препоръчват и за диабетиците. Те трябва да ограничат приема на куркума до 1 чаена лъжичка на седмица. Соя Соята присъства в 60% от обработените храни. Нейните зърна се използват при приготвянето на соев сос, соево мляко и тофу. Американски учени са открили, че соевите добавки създават риск за пациентки, които са имали рак на гърдата, тъй като съдържат по-големи количества наподобяващи естрогена изофлавони, които предизвикват делене и умножаване на туморните клетки на гърдата. Британските учени препоръчват да не се приема повече от една порция необработени соеви продукти на ден. Чили /люти чушки или лют червен пипер/ Химикалът капсаицин, съдържащ се в лютите чушлета и лютия червен пипер, действа болкоуспокояващо и подобрява кръвообращението. Установено е и че той свива раковите тумори. Лютото помага при диетите за отслабване. Когато се добавя към храната по четвърт чаена лъжичка лют пипер, част от нея се превръща в енергия, а не се натрупва във вид на мазнини и може да се отслабва с около 2 килограма на месец. Всекидневното ядене на 1 люта чушка обаче увеличава с 15% риска от рак на стомаха и утежнява симптомите на колита, твърдят учени от Йейл. Лютите храни увреждат стомаха и могат да причинят язва, рефлукс, лошо храносмилане и парене. Диетолозите препоръчват консумацията на максимум 3 люти чушлета седмично. Мазна риба Сьомгата, скумрията и сардините са богати на омега 3 киселини, които предпазват от сърдечни болести и хранят мозъка. Те съдържат и витамините А и D. Мазните риби са сред малкото храни, които съдържат витамин D, който обикновено се произвежда в организма при излагането на слънчева светлина. Това повишава нивото на “хормона на щастието” – серотонина. Същевременно консумирането на мазни риби може да повиши риска от диабет. Пестицидите в морето, които се натрупват в мастните тъкани, намаляват способността на организма да произвежда инсулин и може да спомогнат за развитието на тази болест. Опити с животни в Калифорния са установили, че наличието на токсини от този вид в утробата може да предизвика затлъстяване в по-късна възраст. Препоръчителната порция от мазна риба е 140 грама, не повече от 4 пъти седмично, за жените в репродуктивна възраст и децата не повече от 2 порции. бутони за социални мрежи |
Скъпи приятели, Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет. Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти. Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg Последни статии |